Biznis i ekonomijaPreporučeno

Najgori mjesec u povijesti bitcoina, ‘pomor’ oko 80.000 kriptomilijunaša

Maskota satiričkog virtualnog novčića Dogecoin koji se proslavio i pronašao investitore jer ga je Elon Musk našao 'simpatičnim'

Bitcoin je upravo zaključio najgori mjesec u svojoj kratkoj povijesti i kroz lipanj izgubio više od 38% vrijednosti.

Teško je krvario i drugoplasirani među vodećim virtualnim novčićima, ether, čija je vrijednost okopnila za oko 47%.

>>>Apokalipsa danas na kriptotržištu

Pažljiviji promatrači kriptotržišta i čitatelji Grabancijaša izgledno nisu u šoku budući da su pojedine valute i “stabilne” kovanice totalno nestabilne, dok je njihova stvarna ili percipirana vrijednost u korelaciji s objavama trendsetera, gorljivih propovjednika ili “bitcoin” evanđelista.

“Kriptomanija”

Naime, iako bitcoin i ehter imaju solidnu tehnološku i tehničku potporu, temelj brojnih drugih virtualnih novčića čista je fikcija na koju je lani upozorio šef irske središnje banke Gabriel Makhlouf povlačenjem paralele s nizozemskom “tulipmanijom” iz 17. stoljeća.

>>>‘Prije ili kasnije privatni novac propadne’: guverneri središnjih banaka o bitcoinu, tulipanima

Shodno navedenom, kriptotržište u posljednjim mjesecima tresu teške propasti. Tako smo u svibnju posvjedočili krahu UST-a, stabilne kovanice koja je algoritmom tražila paritet s dolarom samo da bi, nakon što su ulagači uvidjeli da je garancija novca i ravnopravnosti računalni kod, isti izgubila dovraga i bestraga. Krah je za sobom povukao i komplementarni digitalni token nazvan luna – uz ukupni gubitak od oko 60 milijardi dolara i tešku neizvjesnost “malih investitora” koji su priželjkivali brzu oplodnju, a izgledno iskusili gubitak uloga i novca.

Ovog je tjedna kolabirao i značajni hedge (iliti riziku sklon) kriptofond Three Arrows Capital nakon propuštanja plaćanja zajma vrijednog 670 milijuna dolara.

>>>Likvidacija kriptofonda Three Arrows Capital

CNBC je u četvrtak izvijestio i o paničnoj potrazi za solventnošću unutar još jednog dojučerašnjeg teškaša, kriptozajmodavca BlockFi koji se navodno na prodaju nudi za 25 milijuna dolara, 99% manje od recentno prihvaćene vrijednosti.

>>>Celsius i inverzija prinosa sakate bitcoin, kriptovalute

Kriptotržište, ili radije kriptomanija, dobrim je dijelom uvjetovano monetarnom politikom koja se na Zapadu, a osobito u Europskoj uniji, Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi kroz covid godine svela na raskošno kvantitativno popuštanje (iliti tiskanje/stvaranje novca).

(A)tipične piramidalne strukture

Budući da je novca bilo u izobilju mnogi su mali i veliki investitori prihvatili “pump and dump” sheme uobičajene u kripto svemiru. Formula je stara koliko i ljudska priroda a svodi se na “pumpanje cijene” do određene razine, potom prodaju, korekciju i ponavljanje procesa uz zadržavanje razlike.

Pojedine su kompanije i pružatelji usluga poletjeli visoko iznad svakog pokrića, reklo bi se u skladu s (a)tipičnom piramidalnom prijevarom, pa sada, kada ulagači traže novac otkrivaju da im se poslovni modeli temelje na kulama od karata.

>>>Nastavlja se ‘piramidalni usud’ na kriptotržištu

U aktualnom trenutku na korekciju okinutu stezanjem monterane politike u SAD-u nije imun nitko, uključujući takve gorostase poput tvrtke i platforme za trgovanje kriptovalutama Coinbase koja je lani u travnju debitirala inicijalnom javnom ponudom (IPO) teškom 86 milijardi dolara, da bi njezina dionica do danas izgubila oko 40%.

Coinbase i drugi trenutačno sijeku svoje redove i čitava je industrija suočena s više nego manje masovnim otkazima.

Masovna psihoza

Psihoza je, dakle, sveobuhvatna i prema procjeni Grabancijaša temeljenoj na objavama podijeljenima širom društvenih mreža, zahvaća čak i prekaljene “hodlere” koji iza sebe imaju pregršt uspona i padova.

Najveću bol, šok i nevjericu trpe friške pridošlice u kriptomaniju, osobe bez pričuve koje su radi lake zarade založile imovinu ili štednju da bi im se ona sada talila pred očima.

Da mnogi nisu spremni biti opečeni dvaput, triput.., svjedoče i aktualni podaci Bank of America čiji analitičari bilježe rastuće zaziranje od kriptotržišta.

Banka je u srijedu javila da njezini unutarnji podaci pokazuju pad aktivnih korisnika kriptovaluta za više od 50%.  Njihov je broj u studenom 2021. bio veći od milijun, da bi sa svibnjem pao ispod 500,000.

CNBC navodi da je lipanjsko posrtanje kriptovaluta najteže od 2010. godine kad su otvorene prve mjenjačnice. Goldman Sachs procjenjuje da je s tržišta u posljednjih nekoliko mjeseci isparilo više od dva bilijuna dolara, dok Cointelegraph bilježi da je u aktualnom pomoru 80,000 osoba izgubilo status kriptomilijunaša.

Kitovi bez krila (link)

Unatoč krvarenju, spomenuti “hard core” propovjednici, pobornici i zagovornici ostaju nepoljuljani. Tako je najslavniji ili možda najzloglasniji evanđelist, Michael J. Saylor, u posljednjim danima kupio još bitcoina, pa ih sada ima u vrijednosti od oko četiri milijarde dolara.

>>>Sinkronizirano potonuće bitcoina i hodlera Michaela Saylora | poslovna inteligencija

I drugi, manje vatreni analitičari drže da bi moglo biti dobro vrijeme za kupnju, ali samo ako možete podnijeti neizvjesnost i potencijalnu kratkoročnu bol, odnosno ako ste na povrat spremni čekati godinama.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima