Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Najmlađa milijarderka’, trudnica Elizabeth Holmes, osuđena na 11 godina zatvora

Elizabeth Holmes, 38-godišnja poduzetnica i osnivačica startupa Theranos, u petak je u Kaliforniji osuđena na 11 godina i tri mjeseca zatvora.

Sudac Edward Davila presudu je donio u tri točke optužnice o prijevari investitora i jednoj točki za urotu.

>>>Odobravanje troškova 😊, virtualni revizor… ‘totalni neuspjeh’ u kontroli poslovanja | krah FTX-a

Porota je nakon tromjesečnih saslušanja Holmes pronašla krivom u siječnju.

Prevarantica je presudu dočekala odjevena u tamnu bluzu i crnu suknju, nakon sricanja je zagrlila svoje roditelje i partnera.

Holmes je na ročištima učestalo lila suze, pokazivala grižnju savjesti i govorila da su ju osobni propusti “uništili”.

>>>SAD: pandemijske potpore primilo 205.766 umrlih, razmjeri prijevara segnuli do 45.6 milijardi $

“Osjetila sam duboki sram zbog onog kroz što su ljudi prošli jer sam ih iznevjerila,” lamentirala je.

“Uznemirujuće na toliko razina”

Sudac je tijekom obrazloženja presude slučaj karakterizirao kao “uznemirujući na toliko razina” i propitivao što je “briljantnu” poduzetnicu natjeralo na laž.

“Ovo je slučaj prijevare u kojoj je uzbudljiv poslovni poduhvat započeo s velikim očekivanjima samo da bi bio razbijen neistinama, lažnim predstavljanjem, pukom ohološću i lažima,” rekao je.

Holmes je naložio da se zatvorskom sustavu preda u travnju, iako je izgledno da će njezini odvjetnici tražiti odgodu izvršenja kazne tijekom žalbenog postupka.

>>>Cijena usluga i ‘errora’ Cuspisa 600.000 kuna+PDV | ministarstvo

Pomoćnik američkog državnog odvjetnika Jeff Schenk u završnoj je riječi zatražio presudu koja će odvratiti potencijalne prevarante i “predstavljati jasnu izjavu da ciljevi ne opravdavaju sredstva”.

>>>‘Posrednik’ za trgovinu kriptovalutama prevario 36-godišnjakinju | Policijska uprava istarska

Odvjetnik poduzetnice, Kevin Downey, sa svoje je strane pozvao na kućni pritvor uz argument da njegova klijentica nije netko tko je počinio “veliki zočin” i da njezin motiv nije bila pohlepa.

Laž i fikcija

Holmes je osuđena za lažno predstavljanje tehnologija i financijskog stanja Theranosa. Ona je, između ostalog, tvrdila da je njezina tvrtka razvila sustav koji iz nekoliko kapi krvi može utvrditi sijaset medicinskih stanja.

BuzzFeed nabraja da je investitore zavaravala lažnim prezentacijama, fiktivnim ili patvorenim kliničkim ispitivanjima, navodnim ugovorima s američkom vojskom, iluzornom zaradom i potencijalom za istu, izjavama da njezina tehnologija ne treba odobrenje regulatora i slično.

>>>Nove racije u sjedištu Deutsche Bank | Cum-Ex

Okosnica laži bio je zavjet o revoluciji u medicinskoj dijagnostici koja će dokinuti tradicionalne laboratorije i ljudima omogućiti da zdravstveno stanje utvrde majušnim mašinama koje se mogu koristiti kod kuće, u trgovinama ili čak na bojišnici.

Tužitelji su u svjetlu navedenoga zatražili 15-godišnju zatvorsku kaznu s ciljem odvraćanja od sličnih “poduhvata”.

Njezini su zločini “naštetili povjerenju i integritetu” startup gospodarstva Silicijske doline.

“Jednorog”

Theranos je na vrhuncu prijevare slovio kao “jednorog” vrijedan devet milijardi dolara.

Forbes je u 2014. tada 30-godišnju Holmes slavio kao najmlađu svjetsku milijarderku koja je bogatstvo procijenjeno na 4.5 milijardi dolara stekla iz ničega.

Startup je kolabirao nakon što je Wall Street Journal u 2015. godini objavio seriju članaka u kojima stručnjaci propituju navodnu tehnologiju i tvrdnje Holmes.

Tužitelji su tijekom suđenja podcrtali da je Holmes nastavila inzistirati na prijevari i lažima. Ona je na ročištima opetovala da je svojevremeno vjerovala u ono što govori.

>>>Sinkronizirano potonuće bitcoina i hodlera Michaela Saylora | poslovna inteligencija

“Poduzetnica” je presudu dočekala u trudnoći, uz procjene pojedinih komentatora da je riječ o neodgovornom pokušaju da se pridobije naklonost porote i smanji kazna.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/BuzzFeed/Reuters