Biznis i ekonomijaPreporučeno

Najveći dnevni skok cijena nafte od Zaljevskog rata u 1991.

Napadi dronovima na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji koji su u subotu nokautirali polovicu tamošnje proizvodnje u ponedjeljak su rezultirali najvećim dnevnim skokom cijena nafte zabilježenim od Zaljevskog rata u 1991. godini, navodi Reuters.

Budućnosnice za referenti barel nafte su se popele za 19.5%, na 71.95 dolara po barelu. Teksaška nafta (WTI) je također dobila na vrijednosti i segnula do iznosa od 63.34 dolara po barelu, 15.5% više nego prije napada. Cijene na londonskom tržištu jutros su više za 13%.

>>>Dronovi udarili u ‘srce tržišta naftom’, nokautirali polovicu saudijske proizvodnje

Izvor upoznat sa štetom koju su napadi izazvali u rafineriji i postrojenjima u Abqaiqu za Reuters je rekao da će za sanaciju i povratak punoj proizvodnji trebati “tjedni, a ne dani.” Izvoz će se ovog tjedna odvijati normalno jer će kraljevstvo posegnuti za zalihama.

“Pažljivo će se motriti kako će sjedinjene države i Saudijska Arabija odgovoriti na ovu situaciju,” komentirala je Margaret Yang, analitičarka tržišta za CMC Markets u Singapuru. “Ako su više cijene nafte ovdje da ostanu, o nafti ovisne azijske ekonomije kakve su Kina, Japan, Indija, Južna Koreja i Filipini će početi osjećati bol viših cijena energije i sirovina”.

>>>Napadi dronovima na postrojenja Aramcoa podigli cijenu nafte – svibanj

Američki predsjednik Donald Trump u nedjelju je odobrio oslobađanje nafte iz američkih strateških rezervi u još neodređenim količinama. Vojni izvori SAD-a tvrde da je napad na najveću svjetsku rafineriju u srcu saudijske naftne industrije stigao iz smjera Irana i da su uz dronove možda korišteni krstareći projektili.

Trump je rekao da su Sjedinjene Države spremne za potencijalni vojni odgovor na napade. Spremnost za rat je iskazao i Iran koji odbacuje odgovornost.

WTF su budućnosnice?

Budućnosnice su ugovori prema kojima se temeljna imovina (roba, obveznica, dionice, valuta) mora isporučiti unaprijed utvrđenog datuma u budućnosti. Drugim riječima, one obvezuju obje ugovorne strane da transakciju provedu određenog datuma u budućnosti.

Primjerice: Croatia Airlines (CA) ne može predvidjeti cijenu goriva za tri mjeseca, ali želi smanjiti rizik podnošenja velikih gubitaka u slučaju naglog rasta cijene goriva. Kako bi izbjegla taj rizik, može zaključiti terminski ugovor sa svojim španjolskih dobavljačem goriva Repsolom prema kojemu će od Repsola za tri mjeseca kupiti gorivo po cijeni od 100 € po barelu. Nakon što se ugovor zaključi, CA je zajamčena isporuka potrebnog goriva po navedenoj cijeni bez obzira na to kolika će biti njegova cijena u budućnosti (izvor ZSE).