Biznis i ekonomijaPreporučeno

Najveći izvoznik derivata palme, Indonezija, zabranila izvoz, dolijala ulje na inflacijsku lomaču

Krafna s Oreom; Foto: Dinar Aulia/Pixabay

Indonezija, najveći svjetski proizvođač palmina ulja, u petak je najavila zabranu izvoza tog najšire korištenog biljnog ulja izazivajući šok na tržištima koji dodatno raspiruje izlaskom iz pandemije bolesti COVID-19 i ratom u Ukrajini rasplamsani inflacijski oganj.

>>>Ruski milijarder Meljničenko upozorava na poskupljenja, nestašicu hrane | rat u Ukrajini

Zaustavljanje pošiljki ulja za kuhanje, sirovine i derivata koji se naširoko koriste u proizvodima od kolača do kozmetike, moglo bi dodatno povećati cijene hrane globalno i vlade prisiliti da ulje prestanu koristiti kao biogorivo. Opskrba palmina ulja iz Indonezija pokriva potrebe više od polovice svijeta.

Uvjetovanje tržišta, promišljeni protekcionizam

Indonezijski predsjednik Joko Widodo uz proglas je rekao da želi osigurati dostupnost prehrambenih proizvoda u svojoj zemlji, nakon što su cijene hrane počele mahnitati.

>>>Nakon ‘kuge’, osvajanja i rata, stiže glad, nemiri

“Motrit ću i ocjenjivati primjenu ove politike tako da dostupnost ulja za kuhanje na domaćem tržištu bude obilna i pristupačna,” rekao je.

>>>Kriza na tržištu hrane okinula protekcionizam | rat u Ukrajini

Najava će naškoditi potrošačima u najvećem kupcu, Indiji, komentirao je za Reuters Atul Chaturvedi, predsjednik indijskog Udruženje ekstraktora otapala. “Potez je prilično nesretan i potpuno neočekivan,” dodao je.

Postojani pritisci

Zabrana izvoza, koja će na snagu stupiti 28. travnja, neposredno je utjecala na tržišta i podbola cijene drugih biljnih ulja. Primjerice, cijena ulja od soje, drugog najčešće korištenog, na čikaškoj se burzi propela za 4.5%, na rekordnih 83,21 centa po funti.

>>>Rusija uništila jedno od najvećih skladišta hrane u Europi | rat u Ukrajini

Cijene sirovog ulja od palme, koje se u Indoneziji koristi za kuhanje, povijesne rekorde ruše iz mjeseca u mjesec od početka godine.

Šokovi u opskrbi globalne su cijene jestivog ulja u 2022. godini potpirile na najveće razine u povijesti; Foto: Courtesy of Reuters
Domino efekt

U ilustraciji potencijalnog domino efekta, palmino ulje za sijaset proizvoda koriste takvi internacionalni superteškaši poput Procter & Gamblea, Nestlea ili Unilevera.

>>>Think-tank upozorava na porast cijena hrane, krajnjeg siromaštva | rat u Ukrajini

Mondelez International, proizvođač popularnih kolačića Oreo, zasebno je odgovoran za 0.5% globalne potrošnje palminog ulja.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima