PolitikaPreporučeno

Najviši stupanj uzbune, siloviti sukobi pobunjenih Srba i NATO mirotvoraca na sjeveru Kosova | VIDEO

Mirotvorci NATO saveza (KFOR) u ponedjeljak su formirali sigurnosne koridore oko tri gradske vijećnice na Kosovu, dok je srpski predsjednik Aleksandar Vučić proglasio najvišu bojnu spremu.

Napetost je eskalirala nakon što su središnje vlasti prošlog tjedna u vijećnice poslale albanske gradonačelnike čiji je mandat omogućio srpski bojkot lokalnih izbora.

>>>Vučić: Europa je svjesna da je ovaj prostor njen prostor i neće se povući

Srpski su policajci u jednom od gradova, Zvečanu, podnijeli kolektivnu ostavku u znak prosvjeda protiv narušavanja autonomije. Redarstvo, sada sačinjeno isključivo od etničkih Albanaca danas je uz potporu KFOR-a posegnulo za suzavcem i drugim sredstvima prisile kako bi odbilo gnjevnu gomilu Srba koji su probili sigurnosne barikade i pokušali ući u javnu zgradu.

Prosvjednici su pripadnike NATO-a gađali suzavcem i šok granatama. Na pojedinim su vozilima sprejevima ispisali slovo “Z”, oznaku ruskih snaga u Ukrajini.

Kamere su zabilježile američke mirotvorce kako u Leposaviću, smještenom nedaleko granice, oko gradske vijećnice postavljaju bodljikavu žicu kako bi odvratili stotine gnjevnih Srba.

Građani su u smiraj dana jajima gađali parkirani automobil novog gradonačelnika.

Mirotvorci su također blokirali i osigurali gradsku vijećnicu u Zubinom potoku.

Najviši stupanj uzbune

Predsjednik Aleksandar Vučić, Vrhovni zapovjednik Srpskih oružanih snaga, vojsci je naredio da uspostavi najviše stupanj borbene pripravnosti, rekao je na konferenciji za novinare ministar obrane Miloš Vučević.

“To implicira da je načelnik Generalštaba Vojske Srbije neposredno prije 14.00 sati izdao dodatna uputstva za raspoređivanje jedinica Vojske na određenim, zadanim položajima,” rekao je Vučević, ne navodeći detalje.

Pojedini zapisi na društvenim mrežama sugeriraju da se vojska razmješta na granici.

Igor Šimić, zapovjednik Srpske liste, najveće stranke koja uz pomoć Beograda zastupa interese kosovskih Srba, za napetost je okrivio premijera Albina Kurtija.

“Mi smo zainteresirani za mir. Albanci koji ovdje žive zainteresirani su za mir, i jedino on (Kurti) želi napraviti kaos,” rekao je Šimić novinarima u Zvečanu.

>>>Srbija priznala teritorijalni integritet i suverenitet Kosova | Sporazum o normalizaciji odnosa

Videozapisi bilježe, a lokalni i službeni izvori potvrđuju da je u nasilju ozlijeđeno dvadesetak pripadnika KFOR-a, no pojedine objave barataju i s dvostruko većim brojkama.

Kontekst

Srbi, koji čine većinu na sjeveru Kosova, nikad nisu prihvatili kosovsku deklaraciju neovisnosti od Srbije iz 2008. godine i još uvijek, dva desetljeća nakon albanske pobune, inzistiraju da je njihov glavni grad Beograd.

Njihovi zastupnici na sjeveru žele primjenu sporazuma iz 2013. godini koji pod pokroviteljstvom Europske unije predviđa stvaranje Zajednice autonomnih općina s većinskim srpskim stanovništvom.

>>>Velike brige, ‘značajan, simboličan korak’ Srbije i Kosova | zajednica općina

Srbi su nezadovoljstvo pokazali bojkotom travanjskih izbora što je omogućilo marginalne i ne nužno legitimne pobjede albanskih kandidata.

Građani sada traže da kosovske vlasti povuku svoje predstavnike, od kojih su pojedini dobili tek 3.5% glasova, te omoguće povratak Beogradu odane administracije.

Neuobičajeno, akcije Prištine uživaju službenu osudu Sjedinjenih Američkih Država čija je potpora bila presudna za kosovsku neovisnost.

>>>Sirene na uzbunu, ‘denacifikacija Kosova’ | VIDEO

Washington je rekao da nametanje gradonačelnika srpskoj većini bez popularne građanske potpore potkopava nastojana prema normalizaciji odnosa.

Kurti je nakon razgovora s šefom europske diplomacije u objavi na Twitteru “naglasio da će izabrani gradonačelnici pružati usluge svim građanima.”

Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić za državnu je televiziju rekao da “nije moguće imati gradonačelnike koje nisu birali Srbi u općinama sa srpskom većinom.”

>>>SAD kudi Prištinu, Srbija proglasila potpunu borbenu spremu | VIDEO

Europski i američki diplomati i poslanici u ponedjeljak su ponovili pozivi na de-eskalaciju i suzdržanost od nasilja.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Najviši stupanj uzbune, siloviti sukobi pobunjenih Srba i NATO mirotvoraca na sj… 29/05/2023 […]

Comments are closed.