Biznis i ekonomijaPreporučeno

Nakon 23 negativna mjeseca industrija eurozone ‘u plusu’: PMI

Luka Hamburg

Industrija u europodručju prošlog je mjeseca prvi put od početka 2019. godine isplivala na površinu i probila granicu koja označava sažimanje i širenje sektora, otkriva u ponedjeljak objavljena anketa IHS Markita.

Dobre vijesti stižu paralelno s postupnim popuštanjem protuepidemijskih mjera u velikim europskim ekonomijama, Njemačkoj i Francuskoj, gdje je Indeks menadžera nabave (PMI) u srpnju bio bolji od očekivanja.

>>>Njemačka industrija prvi put u 19 mjeseci izbjegla kontrakciju: PMI

IHS Markit navodi da je PMI za eurozonu s 47.4 boda u lipnju u srpnju dosegao 51.8, što je iznad granice od 50 koja označava “status quo”. Širenje sektora posljednji je put zabilježeno u siječnju 2019. godine.

PMI ljestvica seže od 0 do 100, srednja vrijednost je 50 i označava ‘status quo’, vrijednosti ispod 50 pad (sažimanje), a iznad 50 rast (širenje) aktivnosti u pojedinom sektoru.
Formula:
PMI = (P1 * 1) + (P2 * 0.5) + (P3 * 0)
Varijable:
P1 = postotak odgovara koji javljaju o popravljanju situacije
P2 = postotak odgovora koji javljaju da je stanje nepromijenjeno
P3 = postotak odgovora koji javljaju o pogoršavanju situcije

‘Tehnička recesija’ podrazumijeva dva uzastopna mjeseca kontrakcije ili negativnog gospodarskog rasta.

U srpnju se propeo i sastavni indeks koji mjeri industrijski output, s 48.9 na 55.3, što je njegov najbolji rezultat od travnja 2018. godine.

“Tvornice eurozone javljaju o izrazito pozitivnom početku trećeg kvartala, uz najbrži rast proizvodnje u više od dvije godine koji je potaknut ohrabrujućim porastom potražnje,” komentirao je glavni ekonomist IHS Markita za biznis, Chris Williamson. “Rast novih narudžbi zapravo je prestigao proizvodnju, snažno nagovještavajući da bi u kolovozu mogli vidjeti daljnji dobitak outputa.”

>>>Dvogodišnja recesija industrijskih narudžbi u Njemačkoj: FT

Reuters prenosi da su indikatori zagledani u budućnost u srpnju generalno bili pozitivniji, ali i da bi političare moglo zabrinuti jedno od najoštrijih urušavanja zaposlenosti u sektoru od početka provođenja anketa.

>>>Industrijska proizvodnja u Rusiji ispod granice rasta 15 mjeseci zaredom: PMI

Indeks zaposlenosti se u srpnju tek blago popravio, s 41.3 na 42.9.

“Brojke o poslovima ostaju velika briga, osobito jer je izgledno da će tržište rada biti odlučujuće za putanju oporavka ekonomije,” rekao je Williamson.