Biznis i ekonomijaPreporučeno

Nakon mjesec dana otvorene ruske burze, trgovanje prpošno

Detalj s novčanice od 500 rubalja; Foto: betexion/Pixabay

Brojne ruske dionice u četvrtak poskaču u prvom trgovanju nakon gotovo mjesec dana uz uočljivu preferenciju roba i ustezanje od ulaganja u zapadnjačkim sankcijama pogođene sektore kakvi su bankarstvo ili avioprijevoz.

>>>Borrell: sankcije ne mogu brzo zaustaviti rat, ne postoji ‘plan B’

Tržišta su djelomično otvorena nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin 24. veljače započeo “specijalnu vojnu operaciju” za “denacifikaciju i pacifikaciju” Ukrajine što je okinulo snažne, široke i šarolike sankcije.

Potpora nacionalnog fonda

Rusija se dobrim dijelom našla odsječenom od globalnog financijskog sustava i sustava za obavještavanje o novčanim transakcijama (SWIFT). Vlasti su u odgovoru na sankcije 1. ožujka najavile da će burze i dionice od strateškog značaja podržati s jednim bilijunom rubalja (10.5 milijardi dolara) iz Nacionalnog fonda za bogatstvo. Reuters piše da je po ponovnom pokretanju trgovanja nejasno koristi li se taj novac.

>>>‘Pitanje ovisnosti’: EU podijeljen oko sankcija ruske nafte, energenata

U četvrtak su na snazi ostale pojedine zabrane, uključujući ograničenja trgovanja za strance i preprodaje dionice sa svrhom slabljenja njihove cijene (engl. short selling).

Referenta Moskovska burza (MOEX) dan je započela žestokim propinjanjem za više od 11% prije povlačenja na 5.5% ususret zaključenju trgovine.

“Po otvaranju tržišta zabilježene su velike ponude za kupnju ruskih dionica,” konstatirali su u bilješci BCS Brokeragea. “Generalni sentiment potkrijepljen je uvjerenjem da će ministarstvo financija kupiti dionice.”

Reuters izvještava da su aplikacije za trgovanje vodećih banaka, uključujući Sberbank, VTB i Alfu, uslijed interesa iskusile poteškoće s knjiženjem velikog broja transakcija.

Dvosjekli mač

Ponovno pokretanje trgovine ukazuje i da su sankcije Rusiji dvosjekli mač. Dionice ruskih energetskih divova o kojima su ovisna europska tržišta i protiv kojih nisu uvedene kazne bilježe strelovit rast. Proizvođači plina Novatek i Gazprom, naftni divovi Rosneft i Lukoil redom bilježe porast vrijednosti dionica od 10 do 20%.

Propele su se i dionice rudarskog titana Nornickela, za 10%.

>>>Ruski plinovod Yamal-Europe zastao s opskrbom | rat u Ukrajini

S druge strane dionice druge po veličini ruske banke, VTB, koja je predmet zapadnjačkih sankcija, trpe pad za oko 5%. Vodeći ruski avioprijevoznik, Aeroflot, kojem je uskraćen pristup europskom nebu, na trenutke je tonuo do 20% prije stabiliziranja poniranja za oko 16%.

>>>Viceguverner i ministar pozvali na spokoj – novac pohranjen u Sberbank ‘zajamčen’

Rubalj je također zabilježio oporavak i kotira na najvišim razinama u odnosu na dolar u posljednja tri tjedna. Podršku valuti pruža središnja banka, ali i predsjednik Vladimir Putin koji je rekao da će kupci iz “neprijateljskih zemalja” ruske energente plaćati u nacionalnoj valuti.

Pratite nas na Google vijestima