Biznis i ekonomijaPreporučeno

Nakon posrtanja u srpnju novi pad potrošnje u kolovozu – za 0,9% na mjesečnoj razini: DZS

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, realni promet u trgovini na malo u kolovozu 2019. pao je na mjesečnoj razini, dok je porastao na godišnjoj razini.

Mjesečni pad prometa od trgovine na malo i prehrambenim i neprehrambenim proizvodima

Ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo što su ga u kolovozu 2019. ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću, bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, realno je pao za 0,9% u odnosu na srpanj 2019.

>>>Hrvatska predvodi generalni pad potrošnje u Uniji: Eurostat/srpanj

Od toga je promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima pao za 0,1%, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 2,1%.

Nastavak rasta realnog prometa od trgovine na malo na godišnjoj razini od lipnja 2019. 

U kolovozu 2019., u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 1,2%.

Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 3,5%, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 1,1%.

>>>Poof, prekinut je čaroban niz rasta potrošnje

U prvih osam mjeseci kalendarski prilagođeni promet realno je porastao za 3,8% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

DZS

Najveći utjecaj na porast prometa imala je prodaja u Nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama

U kolovozu 2019. pet od deset trgovačkih struka, na koje otpada 65,1% ukupnog prometa, ostvarilo je porast prometa te je ukupan izvorni promet od trgovine na malo nominalno porastao za 1,7% u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

>>>U travnju generalni pad prometa maloprodaje, Hrvatska među predvodnicima negativnog trenda: Eurostat

Najveći utjecaj na porast nominalnog prometa u kolovozu 2019. u odnosu na isti mjesec prethodne godine, prema izvornim indeksima, ostvarile su sljedeće trgovačke struke: Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od 3,9% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,6%, te Ostale nespecijalizirane prodavaonice, s porastom prometa od 12,4% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 0,6%.

Ukupan promet trgovaca na malo realno pao  na mjesečnoj razini, a porastao na godišnjoj razini  

Ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet što su ga ostvarili svi poslovni subjekti kojima je trgovina na malo pretežna djelatnost u kolovozu 2019. u odnosu na srpanj 2019. realno je pao za 1,2%.

>>>Velika je kupovna nemoć Hrvatske

U odnosu na kolovoz 2018. njihov ukupan, kalendarski prilagođeni promet realno je porastao za 0,4%, a u prvih osam mjeseci realno je porastao za 4,6% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, piše DZS (.pdf).