Politika

Nametanje mirovinske reforme okinulo građanski gnjev u Francuskoj | VIDEO

Prosvjed protiv mirovinske reforme u Parizu; Foto: BBC News/YouTube

Odluka francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da nepopularnu reformu koja dobnu granicu za mirovinu pomiče sa 62 na 64 godinu života progura bez glasanja u Nacionalnoj skupštini očekivano je naljutila građane i rezultirala scenama iz filma Vatrene ulice.

Lokalni mediji javljaju da se u večernjim satima četvrtka na ulice Pariza i drugih gradova slila više ili manje gnjevna gomila.

>>>Sedmi dan gorostasne pobune protiv mirovinske reforme u Francuskoj | livestream

Glavno pariško žarište bio je najveći gradski Trg sloge gdje su ubrzo po početku spontanog okupljanja razmještene velike redarstvene snage i vodeni topovi.

Prosvjed na trgu silom je razbijen oko osam sati navečer nakon što su prosvjednici u blizini znamenitog Luksorskog obeliska zapalili vatru.

Otjerani s trga, građani su poharali obližnje ulice i palili smeće nakupljeno u posljednjim danima uslijed odbijanja radnika čistoće da odvezu otpad.

Vatrene su barikade blokirale ulice oko trga Place de la Madeleine i poznate pariške operne kuće Palais Garnier u 8. arondismanu.

Gorjelo je i nedaleko predsjedničke Elizejske palače.

Izvješća sugeriraju da su pojedini okršaji građana i policije bili žestoki.

Redarstvenici su do 22:30 priveli najmanje 120 prosvjednika.

Nezadovoljstvo se prelilo i na ulice drugih velikih gradova, uključujući Rennes, Lyon i Nantes.

Različiti izvori i zapisi podijeljeni na društvenim mrežama sugeriraju da je uz palež bilo i pljačke, osobito u južnom gradu Marseilleu.

Potpirivanje nezadovoljstva

Antoine Bristielle, stručnjak za javno mnijenje u trustu umova Zaklade Jean-Jaures, za AFP je rekao da je guranje tako značajnog zakona bez glasanja u donjem domu parlamenta riskantan potez koji je samo potpirio građansko nezadovoljstvo.

“To će dati još jedan podstrek prosvjedima. To bi moglo dovesti od snaženja pritiska na vladu,” rekao je.

Predstavnici najsnažnije sindikalne organizacije, Confédération Générale du Travail (CGT), u četvrtak su najavili novi opći štrajk za 23. ožujka.

Francuzi su veliko nezadovoljstvo osipanjem životnog standarda iskazivali ususret pandemiji bolesti COVID-19 čija je pojava dokinula epohalne prosvjede “Žutih prsluka”.

>>>Marš ‘Žutih prsluka’ na Europski parlament u Strasbourgu zaustavljen suzavcem

Macronova administracija tvrdi da je mirovinska reforma nužna radi održivosti sustava, no mnogi građani drže da je produljenje radnog vijeka “brutalno”, “nehumano” i “ponižavajuće”.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/The Local/BBC

Comments (1)

  1. […] Nametanje mirovinske reforme okinulo građanski gnjev u Francuskoj | VIDEO 17/03/2023 […]

Comment here