PolitikaPreporučeno

Narodna Republika Donjeck priprema smaknuća ‘plaćenika’

Brahim Saadoun i Aiden Aslin; Foto: ITV News/YouTube

Lider separatista u oblasti Donjeck čiju je neovisnost ruski predsjednik Vladimir Putin prepoznao neposredno prije invazije na Ukrajinu u nedjelju je rekao da nema povoda za pomilovanje dvojice britanskih državljana koji su prošlog tjedna nakon zarobljavanja osuđeni na smrt.

>>>Uništenje velike pošiljke zapadnjačkog oružja, ‘repriza’ Mariupolja u Sjeverodonjecku

Sud u samoproglašenoj Narodnoj Republici Donjeck u četvrtak je na smrt osudio britanske državljane Aidena Aslina (starog “oko 28 godina”) i Shauna Pinnera (48), kao i 21-godišnjeg Marokanca Brahima Saadouna, utvrdivši da su krivi za “plaćeničke aktivnosti” čije je cilj rušenje republike.

Gledišta

Britanija argumentira da su Aslin i Pinner regularni vojnici zbog čega bi, u skladu s ženevskim konvencijama, trebali biti izuzeti od smrtne kazne. Separatističke vlasti kažu da su osuđeni počinili teške zločine i da imaju mjesec dana za priziv.

>>>Švicarska posegnula za vetom na dansku isporuku oklopnih vozila Ukrajini

“Ne vidim nikakve osnove, preduvjete da izađem s takvom odlukom o pomilovanju,” rekao je lider narodne republike, Denis Pušilin, prema citatu ruskih izvještajnih agencija.

Donjeck i Luhansk dvije su oblasti u kojima sukobi proruskih separatista s ukrajinskim vlastima postojano tinjaju od 2014. godine i ruskog anektiranja poluotoka Krima. Zajednički naziv za oblasti je Donbas nad kojim Rusija traži potpunu kontrolu dok u Ukrajini reže granice Novorusije.

>>>Usamljeni američki senator blokira 40 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu

Obitelj Aslina u izjavi je navela da on i Pinner “nisu, niti su ikad bili plaćenici”.

>>>EP osudio Grupu Wagner, ‘ruske plaćenike s državnim sponzorstvom’

Oni su u trenutku izbijanja rata živjeli u Ukrajini te bi se prema njima “kao pripadnicima ukrajinskih oružanih snaga trebalo odnositi s poštovanjem kao prema svim drugim ratnim zarobljenicima.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comment here