PreporučenoTech

NASA lansirala ‘Lucy’, prvu sondu za istraživanje praiskonskih Trojanskih asteroida | VIDEO

Sunčev sustav; Ilustracija: Daniel Roberts/Pixabay

NASA je u subotu lansirala prvu, u dosadašnjem istraživanju svemira jedinstvenu misiju čiji je cilj istražiti “Trojanske asteroide” zarobljene u gravitacijskom polju Jupitera.

Znanstvenici su za svemirsko kamenje zainteresirani jer vjeruju da je riječ o ostacima iskonskih materijala od kojih je sazdan Sunčev sustav.

Svemirska sonda “Lucy” na dvanaestogodišnju je misiju lansirana Atlas V raketom iz baze američkih zračnih snaga Cape Canaveral.

>>>Proletite pored ledom okovanog Ganimeda i dobrohotnog Jupitera | VIDEO

Kad stigne na odredište ona će čovječanstvu ponuditi prvi uvid u dva roja “Trojana” sačinjena od drevnih krhotina “juhe” iz koje je nastao svemir. Jedan roj pritom juri ispred, a drugo iza najvećeg planeta u našem sustavu.

Vjeruje se da promjer ponajvećih primjeraka Trojanskih asteroida, koji su ime dobili prema ratniku iz grčke mitologije, iznosi do 225 kilometara. Znanstvenici se ufaju da će sonda proniknuti odgovore na pitanja o formaciji Sunčeva sustava prije kakvih 4.5 milijarde godina i što je oblikovalo njegovu aktualnu konfiguraciju.

NASA je rekla da bi misija u polje asteroida za koje se vjeruje da su bogati spojevima ugljika mogla ponudi i nove uvide o porijeklu organskih materijala i života na Zemlji.

“Trojanski asteroidi ostaci su iz prvih dana našeg Sunčevog sustava, u suštini oni su fosili formiranja planeta,” rekao je glavni istraživač misije Harold Levison s Jugozapadnog istraživačkog instituta u Boulderu u Koloradu.

>>>SpaceX Elona Muska osvojio 2.9 milijardi dolara vrijedan tender za povratak na Mjesec | VIDEO

NASA kaže da niti jedna dosadašnja znanstvena misija nema toliko različitih predmeta interesa. Između ostalog, sonda će ponuditi uvid u jedan od glavnih pojasa asteroida u Sunčevom sustavu nazvan prema Donaldu Johansonu, istraživaču koji je otkrio fosil ljudskog pretka imenovan “Lucy” prema pjesmi Beatlesa “Lucy in the Sky with Diamonds.”

Sonda je jedinstvena i jer će prva u povijesti putovati do vanjskog pojasa Sunčeva sustava i pritom se vratiti u blizinu Zemlje kako bi u tri navrata iskoristila njezinu gravitaciju za dublju penetraciju.

>>>Rover Perseverance frenetični glatko sletio u krater Jezero na Marsu

“Lucy” je opremljena potisnicima za upravljanje, energijom je snabdijevaju dva okrugla solarna kolektora veličine autobusa koja pune baterije za pogon instrumenata smještenih u puno manjem, središnjem dijelu sonde.

Pratite nas na Google vijestima

via Reuters