Biznis i ekonomija

Nastavak žarenja inflacije okinuo depru, pesimizam u SAD-u

Foto: Hai Nguyen Tien/Pixabay

Inflacija potrošačkih cijena (CPI) u Sjedinjenim Američkim Državama dodatno se užarila u svibnju prkoseći očekivanjima o njezinom hlađenju.

>>>‘Poziv na buđenje’: SAD trpi najsnažniju inflaciju u 40 godina

Stopa se na godišnjoj razini propela za 8.6%, Reuters navodi da je riječ o najvećem skoku od prosinca 1981. godine.

>>>Musk ima ‘super loš osjećaj’ o ekonomiji, želi desetak tisuća otkaza u Tesli

Izvješće stiže kao hladni tuš i ruši krhki konsenzus među analitičarima, ekonomistima i političarima koji su se ufali da je rast cijena kulminirao u travnju kada je inflacija iznosila 8.3% na godišnjoj razini.

Najljuće divljanje inflatornih pritisaka u posljednjih 40 godina garantira i da će američka središnja banka, Federalne rezerve, nastaviti sa stezanjem monetarne politike, izgledno za po pola postotna boda po vijećanju.

Depra

Izvješće Ministarstva rada ukazuje na niz neugodnih trendova, uključujući najveći porast stanarina i cijena najma od 1990-ih godina. Uočljivo je da inflatorni pritisci Amerikance prisiljavanju na promjenu navika, ruše potrošački moral i snaže bojazan od recesije ili razdobolja anemičnog gospodarskog rasta.

>>>Probudio se ‘medvjed’ Michael Burry, upozorio na ‘majku svih krahova’

Postojani pritisak na cijene u petak je izazvao šarolike, na trenutke zloguke ili pesimističnu osvrte ekonomski potkovanih analitičara i renomiranih korisnika društvenih mreža.

“Imat ćemo malo predaha od najviše inflacije u četiri desetljeća dok se troškovi energije i hrane ne smanje a pritisci viška potražnje ne okopne uslijed stezanja monetarne politike,” komentirao je Sal Guatieri, iskusniji analitičar BMO Capital Marketsa u Torontu. “Fed bi sljedećeg tjedna stopu politike još uvijek mogao povećati ‘za samo’ 50 baznih bodova, ali bi lako mogao ubrzati tempo ako inflacija nastavi iznenađivati na višoj strani.”

>>>Deutsche Bank o inflacijskim pritiscima: svijet sjedi na ‘tempiranoj bombi’

Sve su referente američke burze podatke o inflaciji dočekale s malaksalošću te su u crvenom za dva ili više posto.

Reakcija referentnog S&P 500 indeksa na izvještaj o inflaciji
Kontekst

Fed je sa stezanjem monetarne politike za 50 temeljnih bodova započeo u ožujku, istovjetno se povećanje za pola posto očekuje idućeg tjedna i potom u srpnju. Stručnjaci drže da banka nema izbora i da će stezanje nastaviti dok cijene ne popuste i/ili gospodarstvo ne uroni u recesiju.

>>>Top bankarica nakon svjetske turneje podijelila gledišta o kamatama, Rusiji i recesiji

Monetarnu politiku više ili manje panično stežu i druge vodeće zapadnjačke središnje banke, uključujući Banku Engleske i Središnju banku Australije koje su kočnicu također pritisnule snažnije od očekivanja.

Normalizaciju monetarne politike u četvrtak je najavila i Europska središnja banka (ECB) čije inzistiranje na negativnim kamatnim stopama za financijski sustav izaziva zabrinutost.

>>>Ulazak Hrvatske u eurozonu koincidira s gašenjem tiskare, triježnjenjem 

ECB je, prvi put otkad je za guvernerku imenovana Christine Lagarde, iskazao izričitu bojazan da bi se inflacija koja povijesne rekorde u europodručju neumoljivo obara već mjesecima i trenutačno kotira na 8.1% mogla oteti kontroli i izazvati neugodnu petlju cikličkog povećanja cijena i plaća koju je teško rasplesti. Pojedini analitičari drže da je banka “behind the curve”, odnosno da njezine reakcije kasne.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (4)

  1. […] >>>Nastavak žarenja inflacije okinuo depru, pesimizam u SAD-u […]

  2. […] >>>Nastavak žarenja inflacije okinuo depru, pesimizam u SAD-u […]

  3. Today, while I was at work, my cousin stole my iphone and tested to see if it can survive a 25 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she has 83 views. I know this is totally off topic but I had to share it with someone!

Comments are closed.