PreporučenoTech

Nastavlja se ‘piramidalni usud’ na kriptotržištu

Pobornici kriptovaluta u subotu nastavljaju cičati uslijed taljenja jezgre i “fallouta”. Cijena najznamenitije virtualne kovanice, bitcoina, danas se urušila ispod 20,000 dolara iliti još jedne od “ključnih razina otpora”.

Prema podacima Coin Metricsa, bitcoin je u 24 sata pao za 9%, na 19,271.81 dolara i razinu posljednji put zabilježenu u prosincu 2020. godine nakon kojeg su vodeće središnje banke krenule s masivnim stvaranjem novca a vlade za raskošnim, pandemijskim fiskalnim politikama i direktnim uplatama novca.

>>>Apokalipsa danas na kriptotržištu

Uobičajeno, potonuće najveće kriptovalute za sobom je povuklo ostatak faune, uključujući ether koji je izgubio 10% vrijednosti pa kotira na 997.75 dolara.

Piramide bez temelja

Kripotržište trenutačno razara niz faktora od kojih su najznačajniji agresivno stezanje monetarne politike na Zapadu i “iznenadna” spoznaja da vodeći igrači imaju velikih problema s likvidnošću, odnosno da se u većoj ili manjoj mjeri mogu definirati kao Ponzi i/ili piramidalne sheme.

Navedeno se u posljednjim tjednima manifestiralo kroz kolaps dva velika digitalna tokena iz čijeg je eko-sustava isparilo 60-ak milijardi dolara.

>>>TerraUSD izgubio paritet s dolarom, bitcoin pao duboko ispod ‘zadnje linije’ obrane

Prvo su kolabirali tokeni Terra i luna, čiju je “metafizičku” vrijednost trebao podržati i održati algoritam. Ideja je bila uspostaviti paritet s dolarom, ali se alkemija pokazala neuspješnom pa virtualni novčić sada umjesto jednog dolara vrijedi tek djelić centa. Terra se trenutačno pokušava uzdići, ovaj put uz tradicionalnije rezerve i kolateralu poput zlata ili dolara.

(A)tipičan piramidalni usud ovog je tjedna zadesio i kriptozajmodavca Celsius koji je uslijed nedostatka likvidnosti zamrznuo račune klijenata i izazvao bojazan da bi čitav izlet mogao završiti bankrotom.

Celsius se pritom oslonio na tradicionalniji model, te je u maniri mirovinskih i investicijski fondova korisnicima obećavao veći ili manji povrat na uloge favorizirajući pritom ulaganja u “decentraliziranu” imovinu, uključujući digitalne tokene.

>>>Celsius i inverzija prinosa sakate bitcoin, kriptovalute

Tržište ljuljaju i iskustva drugih gorljivih propovjednika i kripto evanđelista. Uključujući zloglasnog prevaranta Michaela Saylora čija je tvrtka MicroStrategy utemeljena na bitcoinu trenutačno u minusu za više od 1,6 milijardi dolara.

Suša

Kriza likvidnosti u posljednjim se danima širi s lakoćom omikrona i trese rastući broj dionika. Još jedno od značajnih potonuća moglo bi zadesiti fond za rizična ulaganja Three Arrows Capital (3AC) čija je imovina od 10 milijardi dolara uglavnom vezana uz kriptotržiše.

Fond je, između ostalog, investirao u Terru, bitcoin i ether, ali i sijaset drugih, u suštini ničim osim riječima ili pošalicama podržanih tokena.

>>>Kitovi, Soros i sezonski faktori potpiruju vrijednost bitcoina

Suosnivač Zu Shu u petak je za The Wall Street Journal rekao da fond razmatra prodaju imovine i druge rute za bijeg od insolventnosti.

Sprdnja

Na udaru se našao i vlasnik Tesle, Elon Musk, kojeg je investitor u virtualni novčić Dogecoin ovog tjedna optužio za upravljanje piramidalnom shemom i zatražio 258 milijardi dolara odštete.

>>>Musk nastavlja s velebnim remećenjem kriptotržišta, izazivanjem gnjeva i psihoze ‘bitcoinera’

Dogecoin je pritom sjajan primjerak kritpomanije, novčić je doslovce kreiran iz sprdnje i, izuzev riječi influencera, nema baš nikakvu vrijednost ili podlogu. Musk je, naizgled jer mu se dopala vizualizacija tokena, izrazio veliku podršku za Dogecoin, te ga prihvatio kao sredstvo plaćanja na punionicama električnih automobila ili tlapio kako će on biti službena valuta njegove kolonije na Marsu.

>>>‘Prije ili kasnije privatni novac propadne’: guverneri središnjih banaka o bitcoinu, tulipanima

Guverneri vodećih svjetskih banaka u posljednjim su godinama dionike kriptotržišta opetovano upozoravali da moraju biti spremni “izgubiti sve” i uzgred dijelili povijesne poučke kakav je “tulipmanija”.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here