PolitikaPreporučeno

Nastavlja se pritisak na Ursulu von der Leyen | covid profiterstvo

Europski dužnosnici za zdravlje nastavljaju tražiti transparentnost o najvećem ugovoru za kupnju COVID cjepiva koje je kroz privatnu prepisku sa šefom Pfizera Albertom Bourlom dogovarala predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

>>>Lagali su i o upalama srca | COVID-19

“Što je obećano? Mi bismo to uistinu željeli znati,” rekao je Pierre Cartuyvels, zamjenik stalnog predstavnika Belgije, o više milijardi eura vrijednom ugovoru Komisije i Pfizer/BioNTecha.

>>>Šef Pfizera odbio svjedočiti pred EP-om | covid profiterstvo

Transparentnost je nakon ovotjednog sastanka s kolegama zatražio i irski ministar zdravstva Stephen Donnelly uz ocjenu da bi izostanak detalja o ugovoru ili pregovorima mogao poslužiti kao “gorivo za krivo tumačenje”, čak i ako su rezultati bili “dokazivo razboriti i opravdani”.

Kontekst

Komisija je u jeku pandemije naručila monstruozne količine cjepiva i osmislila shemu koja cijepljenjem i docjepljivanjem ili postojanim testiranjem – covid potvrdama i propusnicama – uvjetuje temeljne slobode, poput rada i kretanja.

>>>Privatni razgovori o javnom tenderu za cjepiva ušli u ‘mainstream’ | covid profiterstvo

Predsjednica izvršnog tijela pritom je o javnom tenderu za cjepiva povela privatne razgovore i s glavnim direktorom Pfizera razmjenjivala tekstualne poruke na WhatsApp-u.

Kada su novinari i Pučka pravobraniteljica zatražili uvid u prepisku, Komisija je rekla da su poruke izbrisane jer medij preko kojeg su razmijenjene nije služben.

>>>Velika laž o učinkovitosti cjepiva u priječenju zaraze trese web | #PfizerGate

Ured Europskog tužitelja u studenom je pokrenuo istragu navodne korupcije u nabavci cjepiva od koje su najviše profitirali američki Pfizer i njemački BioNTech.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Politico