PreporučenoTech

Nastavlja se usud na tržištu kriptovaluta | BlockFi

Obavijest o zamrzavanju isplata na službenim stranicama BlockFi; Foto: blockfi.com

Kriptozajmodavac BlockFi Inc. nakon obustave novčanih transakcija promišlja o proglašenju insolventnosti, doznao je u utorak Wall Street Journal od osoba upoznatih sa situacijom.

>>>Eklipsa na tržištu kriptovaluta | FTX

BlockFi je prošlog tjedna zamrznuo isplate citirajući nesigurnost u poslovanju nakon velebne eklipse kripto mešetara Sama Bankmana-Frieda čija se tvrtka FTX pokazala iluzornom piramidalnom shemom, a osobni imutka u desetak dana okopnio s 26 milijardi na jedan dolar.

Bankman se trenutačno povlači po zemljama koje nemaju sporazum o izručenju sa Sjedinjenim Američkim Državama i pokušava pronaći financijere za spas propalog carstva.

Razmjeri njegove prijevare izgledno vode u kaznionicu.

Lančana reakcija

WSJ piše da bi sličan usud mogao snaći i BlockFi čija uprava promišlja o otkazima i provodi pripreme za pokretanje stečajnog postupka.

BlockFi je u ponedjeljak klijentima uputio e-poruku u kojoj navodi da “više ne može poslovati kako je to uobičajeno”.

>>>S kriptomjenjačnice FTX u 72 sata povučeno oko šest milijardi dolara

Uprava je u posljednjih pet dana postojano odbacivala nagađanja da je većina njezine imovine zapletena u FTX-u, pa potom priznala “značajnu izloženost” u obliku nepodmirenih obveza krovne tvrtka FTX-a, Almede.

>>>Najgori mjesec u povijesti bitcoina, ‘pomor’ oko 80.000 kriptomilijunaša

Kriptotržište ususret novoj godini tresu velika previranja i kolabiranja. Vrijednost referentnog i najvećeg virtualnog novčića, bitcoina, u posljednjih se godinu dana urušila za 65%.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here