Politika

Nastavljeno masovno cijepljenje u Međimurju, Posavec odbacio kritiku i pohvalio samoorganizaciju

Koronavirusom je zaraženo novih 14 osoba u zadnja 24 sata u Međimurskoj županiji, u kojoj se narednog vikenda nastavlja masovno cijepljenje stanovništva na tri lokacije – u Nedelišću, Prelogu i Murskom Središću.

Međimurski župan Matija Posavec rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare da su u zadnja 24 sata na virus testirane 143 osobe, 15 osoba se oporavilo, a u Županijskoj bolnici Čakovec liječi se 39 pozitivnih osoba.

>>>Nastavljen pad broja novozaraženih u Međimurju

Trenutno je u županiji 127 aktivnih slučajeva zaraze, PCR testom dosad je testirano ukupno 42.537 osoba, a dijagnostikom na temelju kliničke slike i antigenskim testovima u ovoj i drugim županijama, istaknuo je, testirano je više od polovice Međimuraca.

Kazao je da je trenutna ukupna sedmodnevna incidencija 97, odnosno PCR-om 75, a 14-dnevna 182, odnosno 146 ako se gledaju samo PCR testiranja.

Cijepljeno 6 posto stanovništva u Međimurju

“To je puno pozitivnija epidemiološka slika u odnosu na tjedne i mjesece koji su iza nas”, rekao je Posavec koji očekuje da će procjepljivanjem epidemiološka situacija biti puno bolja, navodeći da je dosad cijepljeno 6 posto stanovništva u županiji.

Za medijske napise da se na sjeveru zemlje požurilo s cijepljenjem, dok je cjepivo trebalo dijeliti na mjestima gdje je incidencija veća, kazao je kako je stvar u dobroj organizaciji.

>>>S ukupno 603 testa na 110 tisuća stanovnika Međimurje proglašeno slobodnim od koronavirusa

“Mi smo prvi u Hrvatskoj krenuli s internetskom platformom. Danas je u njoj preko 20 tisuća ljudi, država je krenula tek jučer i još uvijek ne znamo detalje njihovog funkcioniranja”, poručio je.

Pohvalio se da je Međimurje prvo i možda jedinstveno u Hrvatskoj po organizaciji cijepljenja u jednom danu od 1200 do 1500 osoba.

“Mi smo prije dva mjeseca po brojkama bili najgori u Hrvatskoj, pa i u Europi, ali onda nismo plakali ili tražili nešto više. Jednostavno smo pristupili sami i funkcionirali u okvirima”, naglasio je Posavec.

RH se treba posvetiti nabavi više cjepiva i dobroj organizaciji cijepljenja

Pozvao je državne vlasti da se više posvete tome da što više cjepiva dođe u Hrvatsku i dobrom organizacijom procijepi što više građana.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Marina Payerl-Pal kazala je da je cijepljenje 1400 ljudi prošlog vikenda uredno obavljeno.

>>>Počelo cijepljenje u splitskoj Spaladium areni | VIDEO

“Nastavljamo i ovaj vikend samo se mijenja lokacija. Iz Čakovca, iz Graditeljske škole, idemo u sajamsku dvoranu MESAP u Nedelišću. Lokacije Mursko Središće i Prelog ostaju”, navela je Payerl-Pal.

Epidemiologinja Višnja Smilović najavila je da se ove subote, u trećoj akciji masovnog cijepljenja u Međimurju, na cijepljenje planira pozvati 1490 osoba.