PreporučenoTech

Nature povukao utjecajnu i alarmantnu studiju o zagrijavanju mora

Prestižni žurnal Nature je službeno povukao osporeno i izrazito alarmantno istraživanje o zagrijavanju svjetskih oceana objavljeno 31. listopada 2018. godine. Studija je, među ostalim, tvrdila da se mora zagrijavaju 60% brže nego što je to procjenjivao Međuvladin panel o klimatskim promjenama Ujedinjenih naroda (IPCC). Mediji su zastrašujuće otkriće popratili lavinom zlogukih i “katastrofalnih naslova”.

U formalnoj obavijesti autori istraživanja s Instituta za oceanografiju pri Sveučilištu San Diega navode da rad povlače jer su ih “komentari Nicholasa Lewisa uvjerili da su podcijenili pojedine nesigurnosti zbog svog tretmana određenih sustavnih i nasumičnih grešaka”. Znanstvenici uzgred tvrde da je njihova metoda još uvijek valjana, no to će morati ponovno dokazati.

>>>Isprika Fox Newsa zbog pundita koji je Gretu Thunberg nazvao ‘mentalno bolesnom’

Nicholas Lewis je neovisni klimatski znanstvenik i matematičar. On je nedugo nakon objave istraživanja objavio iscrpnu kritiku koju je, zbog diletantske prirode uočenih pogrešaka, brzo prihvatila šira znanstvena zajednica i sami autori studije.

“Mi smo stvarno zabrljali s marginama pogreške”.

Ralph Keeling

“Otkrića su (…) recenzirana (peer reviewed) i objavljena u vrhunskom svjetskom znanstvenom žurnalu, ona su široko popraćena u medijima na engleskom jeziku,” napisao je Lewis. “Unatoč tome, brz pregled prve stranice rada bio je dovoljan da stvori sumnju u točnost rezultata.”

Margina pogreške do 70%

Krivnju za grešku je ubrzo prihvatio suautor studije Ralph Keeling. “Kad smo se suočili s njegovim uvidima odmah je postalo jasno da imamo problem. Mi smo zahvalni što je on na pogrešku brzo ukazao pa smo je mi mogli brzo ispraviti,” izjavio je Keeling u studenom prošle godine prema citatu The San Diego Union-Tribunea.

Keeling je tada tvrdio da su napravljeni novi izračuni prema kojima su oceani još uvijek topliji nego u procjenama IPCC-a. No, morao je dodati da je vjerojatnost oscilacija veća nego u originalnom istraživanju i seže od 10 do 70 posto. “Naša margina pogreške je sada prevelika da bi se mogla odrediti točna količina zagrijavanja u oceanu,” rekao je. “Mi smo stvarno zabrljali s marginama pogreške”.

>>>Sve više djece anksiozno, prestravljeno neposrednom klimatskom apokalipsom: stručnjaci

Zanimljivo, aktualni komentari znanstvene zajednice na povlačenje studije otkrivaju da je ona, neizravno i u maniri “copy-paste greške” citirana u posljednjem, netom objavljenom i zasad najalarmantnijem izvješću IPCC-a koje upozorava da će razina mora uz nastavak aktualnih emisija do kraja stoljeća porasti za 91 centimetar, dok će se brojni gradovi i otoci suočiti s učestalim epohalnim poplavama i drugim nevoljama. Procjena porasta razine mora je u prošlom izvješću iz 2013. godine bila manja za deset posto.

>>>Borba protiv klimatskih promjena mora biti seksi, cool: japanski ministar

Jedan od autora IPCC-ove studije, Alessandro Tagliabue, na Twitteru je napisao da će pozivanje na povučenu studiju biti uklonjeno u “konačnoj verziji” izvješća.