PolitikaPreporučeno

Navalni: jesu li oni uistinu takvi idioti da bi pokušali trovanje u zatvoru?

Ruski oporbeni lider Aleksej Navalni u ponedjeljak je pušten iz bolnice u koju je dan prije dovezen iz zatvora nakon teške alergijske reakcije. Navalni je pritvoren na 30 dana jer je građane Moskve pozvao na prosvjed zbog odluke gradskih vlasti da kandidatima oporbe uskrati sudjelovanje na lokalnim izborima u rujnu.

Moskovske vlasti tvrde da Navalni i drugi istaknuti kandidati oporbe nisu prikupili dovoljan broj “autentičnih” potpisa zbog čega im je uskraćeno sudjelovanje na izborima najavljenima za 8. rujan. Navalni je na izborima za moskovskog gradonačelnika u 2013. godini osvojio gotovo trećinu glasova, poljuljavši samopouzdanje vladajuće strukture.

>>>Disidenti tražili ostavku Putina u Moskvi, privedeno više od 1,000 ljudi: VIDEO

Jedna od liječnica koja ga je zbrinula, Elena Sibikina, u ponedjeljak je novinarima rekla kako sugestije da je Navalni žrtva trovanja “nisu dokazane”. Njegovo se stanje popravilo i on je vraćen na odsluženje kazne. Sibikina je dala naslutiti da su liječnici utvrdili što je izazvalo alergijsku reakciju ali je nalaz odbila podijeliti s javnošću pozivajući se na povjerljivost i diskreciju.

Navalni je u međuvremenu na društvenim mrežama sugerirao da su ruski dužnosnici “dovoljno glupi” za pokušaj trovanja u zatvoru. “Jesu li oni uistinu takvi idioti da bi te otrovali na mjestu gdje jedino oni mogu bit osumnjičeni? To je dobro pitanje. Ja sad jedino sa sigurnošću mogu reći: ljudi koji imaju moć u Rusiji zaista jesu prilično glupavi momci. Vama se može činiti da morate tražiti neko tajanstveno značenje ili racionalnu svrhu iza njihova djelovanja, ali oni su zapravo jednostavno glupi, zlonamjerni i opsjednuti novcem,” napisao je.

>>>Lider ruske opozicije Navalni ‘je možda otrovan’: liječnica

Njegova osobna liječnica, Anastasia Vasiljeva, u ponedjeljak je ponovila da sumnja na trovanje. Ona je uzorke njegove kose i majice poslala na ispitivanje u neovisni laboratorij kako bi dokazala tvrdnju. Također je zatražila da se pregledaju snimke sa zatvorskih nadzornik kamera.

Kremlj nije komentirao incident, navodi Reuters.