PolitikaPreporučeno

Navodno pokvarena von der Leyen održala govor o stanju Unije, Ukrajine

Prva dama Ukrajine Olena Zelenskij, predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen; Foto: Dati Bendo/EC

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen čija je administracija u jeku pandemije na netransparentan način kupila monstruozne količine cjepiva i potom njegovom primjenom uvjetovala temeljne slobode Europske unije – uključujući slobodu kretanja, u srijedu je u nazočnosti Olene Zelenskij, ukrajinske prve dame recentno ozloglašene na stranicama Voguea, održala govor o stanju Unije (transkript).

>>>‘Skinite maske da možete namirisati sranje’ | prosvjed protiv covid režima u Bruxellesu

Deklarirala je nastavak zdušne podrške Ukrajini i procijenila da fascinantno samoranjavanje sankcijama djeluje iako su ovih dana i dokoni promatrači upoznati s poražavajućim rezultatima.

Olena Zelenskij; Foto: Dati Bendo/EC
“Na dugim stazama”

“Ovo je vrijeme za pokazivanje odlučnost, ne udovoljavanje,” rekla je predsjednica koja se nakon govora uputila u Kijev na sastanak s predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Najavila je da će se posrednički rat nastaviti u unedogled. “Unutra smo na duge staze,” navela je.

>>>Recesija dolazi | analiza

“Ovdje stojim uz uvjerenje da će, s hrabrošću i solidarnošću, Putin iskusiti neuspjeh i da će Europa prevladati.”

Predsjednica je komentirala odluku da europska kućanstva i poduzeća podnesu žrtvu za Ukrajinu i prihvate hladnu zimu s paprenim računima za redukciju električne energije i ograničenja grijanja.

Podsjetila je i da dionici nadnacionalne vlasti promišljaju o mjerama i potporama.

>>>Analitičari: niti 95 milijardi eura potpora neće spriječiti recesiju u Njemačkoj

“Krpanje kraja s krajem postaje izvor tjeskobe za milijune biznisa i domaćinstava,” rekla je o europskoj zbilji induciranoj posredničkim strategijama i žrtvama.

Ursula von der Leyen; Foto: Dati Bendo/EC

Von der Leyen je podijelila još, ako ne činjenično netočnih onda paušalnih procjena o učinkovitosti europskog odgovora na invaziju koji je, među ostalim, rezultirao povijesnim prihodima i izvanrednom dividendom ruskog državnog titana Gazproma i osnažio ratne kofere Kremlja.

>>>EU rusku naftu kupuje preko posrednika i uvozi inflaciju za svoje građane | RBC Capital Markets

Od značajnijih izjava izvan konteksta rata u Ukrajini, predsjednica je ponovila zdušnu podršku Moldaviji, Gruziji i Zapadnom Balkanu, “našoj obitelji” čija je budućnost u EU.

Ursula von der Leyen; Foto: Dati Bendo/EC
Riba smrdi od glave…

Imenovanje Ursule von der Leyen predsjednicom Europske komisije nije rezultat demokratskih procesa već političke trgovine u kojoj je Hrvatska za podršku nagrađena, kako se pokazalo naveliko simboličnom i jalovom inauguracijom Dubravke Šuice u prvu hrvatsku potpredsjednicu Komisije čija je ostavština iluzorna predstava o demokratskom definiranju Europe sljedeće generaciji (Next Generation EU).

Ursula von der Leyen i šef Pfizera Albert Bourla; Foto: Roberto Schmidt/EC

Njezinu je karijeru prije imenovanja definirala uloga njemačke ministrice obrane tijekom koje su oružane snage suočene s optužbama o korupciji i proliferaciji fašističkih i nacističkih ideologija.

>>>Profil Ursule fon der Leyen

Von der Leyen je predmet kritika i optužbi o covid profiterstvu nakon spoznaja da je s šefom Pfizera vodila privatne razgovore o nabavi cjepiva protiv bolesti COVID-19, uključujući neformalnu prepisku putem aplikacije za razmjenu poruka WhatsUp čiji je sadržaj izbrisala.

>>>Pučka pravobraniteljica EU-a ošinula von der Leyen zbog netransparentnosti u nabavi cjepiva

Američko-njemački partneri Pfizer/BioNTech u netransparentnim su pregovorima osvojili netransparentne i za europske porezne obveznike montypythonovski nepovoljne ugovore, dok je Komisija osmislila shemu uvjetovanja života i rada postojanim docjepljivanjem u proizvoljno određenom vremenskom roku.

>>>Hina doznala hrvatski danak covid reketarenju i profiterstvu

Samo je Hrvatska bacila i/ili donirala oko 12 milijuna doza.

Toliko o stanju Unije.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Navodno pokvarena von der Leyen održala govor o stanju Unije, Ukrajine 14/09/2022 […]

Comment here