PreporučenoTech

Negativne cijene ograničile proizvodnju najvećeg europskog reaktora

Nuklearna elektrana Olkiluoto; Foto: euronews/YouTube

Operator recentno inauguriranog, najsnažnijeg nuklearnog reaktora u Europi, u posljednjim danima smanjuje proizvodnju jer su cijene električne energije preniske.

“Proizvodnja električne energije također mora biti profitabilna za nuklearne elektrane, kad su cijene osobito niske, može biti situacija u kojima je output ograničen,” rekla je Johanna Aho, upraviteljica komunikacija u Teollisuuden Voima (TVO), vlasniku finskog nuklearnog reaktora Olkiluoto 3 (OL3).

>>>Sastanak pronuklearnih članica u Parizu | zelena tranzicija

Ograničavanje outputa stiže nakon što je mrežni operator Fingrid u srijedu nakratko zabilježio negativne tržišne cijene električne energije.

Kilowat je potom satima koštao samo 0.3 centa.

Aho je rekla da se količina električne energije u finskoj regulira kroz povećanje ili smanjenje kapaciteta hidroelektrana. Obilne oborine i poplave na sjeveru Finske trenutačno priječe smanjenje proizvodnje.

>>>General Fusion gradi pokazni fuzijski reaktor u Engleskoj | VIDEO

Dodala je da, iako neuobičajeno, ograničavanje proizvodnje u nuklearnim elektranama nije nečuveno.

Janne Kauppi, savjetnik za energetska tržišta u Finnish Energy potvrđuje da postoje “mnoge situacije u kojima je output nuklearnih elektrana reguliran isključivo zbog niskih cijena.”

Kao primjer navodi Francusku, gdje nuklearna energija opskrbljuje većinu nacije.

“Kad cijene na tržištu električne energije postanu negativne, proizvodnju će prilagoditi u suštini svatko tko to može, kako ne bi morao plaćati za svoju proizvodnju,” rekao je Kauppi.

>>>SAD: trgovci 20. travnja plaćali prodaju nafte, cijene prvi put u povijesti bile negativne

Portal YLE piše da Finska ovih dana uživa i u obilju obnovljive energije pa bi razdoblja negativnih cijena mogla postati uvrježenijima.

Olkiluoto 3, izgrađen u Eurajoki na jugozapadu Finske, s radom je započeo sredinom travnja nakon što je rokove za završetak projekta gazio oko 14 godina.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Negativne cijene ograničile proizvodnju najvećeg europskog reaktora 25/05/2023 […]

Comment here