Biznis i ekonomijaPreporučeno

Nema panike u paničnim potezima Trumpa

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je nastavio erodirati neovisnost američke središnje banke i  još jednom optužio šefa Feda da monetarnom politikom koči potencijal ekonomije.

>>>Draghi zabrinut za neovisnost Feda

“Super nam ide s Kinom i drugim trgovinskim dogovorima. Jedini problem koji imamo su Jay Powell i Fed. On je poput golfera koji ne zna putting, nema osjećaj. Velik rast u SAD-u ako on napravi pravu stvar, VELIKI REZ – ali ne računajte na njega,” napisao je Trump na Twitteru. “Mi se natječemo s brojnim zemljama koje ima puno niže kamatne stope, mi bismo trebali bit niže od njih,” dodao je.

Trump napade na Fed snaži uslijed naznaka da američka ekonomija posrće od protekcionizma. Uobičajena latencija od inverzije prinosa na američke obveznice do recesije realne ekonomije je između šest mjeseci i godinu dana, što sugerira da bi američko gospodarstvo moglo posustati zajedno s kulminacijom predizborne kampanje ususret izborima za predsjednika SAD-a u studenom 2020. godine. Iako pojedini analitičari umanjuju značaj inverzije, ona je, kad govorimo o američkoj ekonomiji, prihvaćena kao jedan od najpouzdanijih indikatora recesije, što je kroz posljednjih pola stoljeća pokazala neumoljivo i bez izuzetka.

U rezimeu posljednjih vijesti, Bijela kuća priječi širenje panike dok povlači panične poteze.

Trump od Feda želi “velik rez” kamatnih stopa za novac u financijskom sustavu i slabljenje američke valute. Njegova administracija je u posljednjih desetak dana uložila zanimljive napore da američku javnost uvjeri kako nema bojazni od recesije dok istovremeno razmatra niz kriznih mjera.

>>>Stephanie Kelton predviđa kraj neovisnosti središnjih banaka

Washington Post je u ponedjeljak javio da administracija razmišlja o privremenom smanjenju poreza na dohodak s kojim se financira socijalna skrb i zdravstvo (Medicare). Predsjednik Obama je sličan potez povukao tijekom svog predsjedanja u nastojanju da ekonomiju prene iz krize.

Administracija je inicijalno odbacila pisanje Posta, ali je Trump u utorak potvrdio razmatranje “krizne mjere” u istom dahu u kojem je odbacio izglede za krizu. “Porez na dohodak je nešto o čemu mi razmišljamo i jako puno ljudi bi to željelo vidjeti,” rekao je prema citatu The Hilla.