PreporučenoTech

‘Nema tih riječi koje mogu opisati ili objasniti povijesni kolaps Intela’

Intel Core procesori 11. generacije za IoT; Foto: Intel Corporation

Intel je u petak izgubio 10 milijardi dolara tržišne vrijednost nakon što je američki proizvođač poluvodiča investitore i sektor šokirao najavom gubitka u prvom tromjesečju.

Revidirana procjena kvartalnih prihoda tri je milijarde dolara manja od konsenzusa u očekivanjima analitičara.

>>>Intel: spotakli smo se.., izgubili zamašnjak

“Nema tih riječi koje mogu opisati ili objasniti povijesni kolaps Intela,” komentirao je Hans Mosesmann iz Rosenblatt Securities, jedan od 21 analitičara koji su sasjekli očekivanu kotaciju dionice.

Intel je nakon desetljeća dominacije izgubio oštricu i superiornost u poredbi s rivalima poput AMD-a čije posljednje generacije procesora – Genoa i Bergamo – uživaju tehnološku i cjenovnu prednost.

>>>Globalni SaaS lider Amagi otvara europski razvojni centar u Zagrebu

“AMD-ovi čipovi (za podatkovne centre) Genoa i Bergamo imaju snažnu prednost cijene i performansi u usporedbi s Intelovim procesorima Sapphire Rapids, što bi trebalo potaknuti daljnje povećanje udjela AMD-a,” komentirao je za Reuters analitičar Matt Wegner iz YipitData.

Analitičari drže da će Intel ostati u nepovoljnom položaju i nakon aktualnih korekcija na tržištu potaknutih zaziranjem malih i velikih kupaca koji s neugodom procjenjuju silinu recesijskih vjetrova.

>>>Proizvođač čipova Micron otpušta 10% zaposlenih

“Sada je jasno da Intel treba takav rez troškova da su izvorni planovi kompanije fantazija,” rekli su brokeri Bernsteina. “Magnituda propadanja je zapanjujuća i donosi zabrinutost oko dugoročne novčane pozicije kompanije.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima