PolitikaPreporučeno

‘Nemoj biti vrag, niti budala’, napisao je Trump Erdoganu

Bijela kuća je objavila pismo američkog predsjednika Donalda Trumpa upućeno turskom predsjedniku Tayyipu Erdoğanu u nastojanju da zauzda političku štetu nastalu odlukom o povlačenju američke vojske sa sjeveroistoka Sirije što su u maniri blitzkriega iskoristili sirijski predsjednik Bašar al-Asad i njegov ruski kolega Vladimir Putin.

Pismo je poslano nakon što je Erdogan u telefonskom pozivu povedenom 6. listopada Trumpu najavio invaziju sirijskog sjeveroistoka.

“Povijest će te gledati s odobravanjem ako to napraviš na pravi i humani način. Zauvijek će te gledati kao vraga ako se dobre stvari ne dogode. Nemoj biti čvrst momak. Nemoj biti budala!”,

Donald Trump

“Hajdemo napraviti dobar posao!” napisao je Trump. “Ti ne želiš biti odgovoran za pokolj tisuća ljudi, a ja ne želim biti odgovoran za uništenje turske ekonomije – a bit ću.”

>>>Guverner turske središnje banke dobio otkaz

Predsjednik u pismu navodi da je zapovjednik (kurdskih) Sirijskih demokratskih snaga, general Mazloum Kobani Abdi, spreman pregovarati i ponuditi nove ustupke.

“Povijest će te gledati s odobravanjem ako to napraviš na pravi i humani način. Zauvijek će te gledati kao vraga ako se dobre stvari ne dogode. Nemoj biti čvrst momak. Nemoj biti budala!”, zaključuje Trump u pismu koje završava s porukom: “Nazvat ću te kasnije.”

“To je samo mnogo pijeska”

Trump je nakon objave note, koja snaži njegovu poziciju da nije dao zeleno svjetlo za tursku vojnu akciju, rekao kako je povlačenje američkih snaga “strateški briljantno” i u harmoniji s njegovim predizbornim obećanjem o povlačenju iz “vječitih ratova”.

>>>Kremlj začuđen tonom, ‘izuzetno neobičnim pismom’ Trumpa: Peskov

On je na konferencijama za novinare povodom susreta s talijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom rekao da Kurdi “nisu anđeli” i da borbu “za mnogo pijeska” ostavlja sirijskim i turskim snagama. “Naši vojnici nisu ugroženi, kao što i ne bi trebali biti, dok se dvije zemlje bore za teritorij koji s nama nema nikakve veze. Sirija će možda imati nešto pomoći od Rusije, i to je u redu. Imate dakle Siriju i imate Tursku, oni će to riješiti, oni će se možda boriti oko toga, ali naši ljudi neće biti ubijeni zbog toga.”

>>>Kurdi postigli sporazum s Damaskom, sirijska vojska ulazi na bojišnicu

Sirijski opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu koji pažljivo prati ratna zbivanja u Siriji u srijedu je javio o ulasku sirijskih i ruskih snaga u Kobani, strateški važan grad i potencijalno središte budućih sukoba.

Pismo američkog predsjednika Donalda Trumpa turskom kolegi Erdoganu; The White House/Handout via Reuters