Biznis i ekonomija

Neočekivan i oštar pad poslovnog morala u Njemačkoj | lipanj 2024.

Njemački poslovni moral u lipnju je ponovno poljuljan uslijed rastućeg pesimizma o mjesecima koji dolaze, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje provedeno na uzorku od oko 9.000 menadžera.

Institut Ifo javlja da je njegov indeks poslovne klime u lipnju kliznuo na 88.6, sa 89.3 u svibnju, u poredbi s rastom na 89.7 koji su očekivali analitičari u anketama Reutersa.

“Njemačko gospodarstvo ima poteškoća s prevladavanjem stagnacije,” konstatirao je predsjednik instituta Clemens Fuest.

Indeks budućih očekivanja spustio se na 89.0, mjesec prije kotirao je na 90.3. Analitičari su predviđali njegov rast na 91.0.

“Ova je brojka onoliko loša kao što izgleda,” komentirao je ekonomist banke LBBW Jens-Oliver Niklasch. “Trenutno je nejasno odakle će doći očekivani skok rasta u 2025. godini.”

Ifo je prošlog tjedna blago popravio prognozu njemačkog bruto domaćeg proizvoda u 2024. na 0.4% i predvidio da će najsnažnije europsko gospodarstvu bilježiti postupni oporavak kako bi 2025. zaključilo s rastom za 1.5%.

“Optimizam s početka godine ustupio je mjesto realizmu,” komentirao je analitičar ING-a, Carsten Brzeski citirajući druge komplementarne indikatore koji također sugeriraju da gospodarstvo teško pronalazi zamašnjak.

Indeks menadžera nabave (PMI) S&P Globala (HCOB) prošlog je tjedna neugodno iznenadio i zabilježio pad aktivnosti u proizvodnom i uslužnom sektoru Njemačke.

Proizvodni PMI koji je u svibnju pokazivao znakove oporavka, pritom je posrnuo oštro, sa 45.4 na 43.4.

Fuest je rekao da su industrijske tvrtke relativno zadovoljne aktualnom situacijom, ali i zabrinute zbog sve tanjih narudžbi.

Ifo indeks koj mjeri aktualnu poslovnu situaciju u lipnju je stagnirao na 88.3, nasuprot očekivanjima analitičara o blagom rastu.


Povezane vijesti

Comment here