Biznis i ekonomijaPreporučeno

Neočekivan pad morala u francuskoj industriji: listopad/INSEE

U listopadu je neočekivano posrnuo moral u francuskoj industriji, dok uslužni sektor odoljiva pesimizmu, otkriva u srijedu objavljena anketa nacionalnog statističkog ureda INSEE.

Generalno pouzdanje u ekonomiju u listopadu je marginalno palo na 105 sa 106 postotnih bodova u rujnu – što je na ugodnoj udaljenosti od referentnog dugoročnog prosjeka od 100.

No, u zrcaljenju njemačkih trendova, zasebni indeks za industriju u listopadu se spustio na 99 sa 102 u rujnu i tako došao do razine posljednji put zabilježene u ožujku 2015. godine.

>>>Macron ‘djeci prosvjetljenja’ ponudio izravniju demokraciju, manje poreze i više rada

Vrijednost je značajno niža od očekivanja ekonomista u anketi Reutersa koji su predviđali 102 postotna boda.

Indeks uslužnog sektora, manje izloženog vanjskim faktorima poput trgovinskih ratova, u listopadu se zadržao na 106, nepromijenjeno u odnosu na mjesec prije.

Francuski industrijski sektor je dosad odolijevao tržišnim kretanjima koja su posebice snažno udarila izvozno orijentiranu Njemačku. Stjecajem okolnosti, “fiskalni poticaji” koje je od vlade osvojio pokret “Žutih prsluka”, uključujući porezne olakšice i povećanje minimalca za 100 eura, snaže domaću potrošnju i Francuskoj pomažu u hrvanju s globalnim trendovima.