Biznis i ekonomijaPreporučeno

Neočekivana kontrakcija kanadskog gospodarstva | VIDEO

Kanadsko gospodarstvo u drugom je tromjesečju iskusilo neočekivani pad za 0.2% na godišnjoj razini, pokazali su u petak objavljeni podaci nacionalnog statističkog ureda, Statscana.

Rezultat je radikalno lošiji od prognoza i projekcija središnje Banke Kanade (BoC) koje su sugerirale rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1.2%.

>>>Kanada traži ‘meko prizemljenje’, analitičari prognoziraju recesiju

Ured za statistiku kao glavne pokretače negativnog trenda navodi pad investicija u stambene objekte, osipanje izvoza i osobne potrošnje.

Izvješće prepoznaje i negativan učinak kolosalnih požara koji su opustošili divljinu, ali i utjecali na višestruke industrije, uključujući rudarstvo i vađenje kamena ili željeznički prijevoz.

Preliminarni podaci također ukazuju da je gospodarstvo stagniralo u srpnju, nakon pada za 0.2% u lipnju.

Reuters piše da će statistika izgledno donijeti olakšanje za krojače monetarnih smjernica koji će sljedeću odluku o referentnim kamatnim stopama objaviti idućeg tjedna.

>>>Omraženi i prezreni kanadski premijer objavio rastavu braka

“Ovo je izgledno veliko olakšanje za Banku Kanade jer rujansku odluku čini podosta lakšom,” komentirao je Andrew Kelvin, glavni kanadski strateg u TD Securities. “Banci postaje lako reći ‘monetarna politika nastavlja funkcionirati i to opravdava stav čekanja na sastanku ovog mjeseca'”.

Tržišta novca u petak su neposredno i oštro revidirala oklade o povećanju kamata, šanse da će središnjica poskupiti zaduživanje sada su 9%, u poredbi s 23% prije objave podataka.

BoC je referentnu prekonoćnu stopu u srpnju povećao na 5.0%, što je njezina najviša kotacija u posljednje 22 godine. Banka je od ožujka 2022. godine politiku stezala 10 puta zaredom.

Inflacija je lani na godišnjoj razini iznosila 8.1%, četiri puta više od ciljanih 2% u srednjem roku.

Središnjica je rekla da će njezini daljnji potezi ovisiti o tumačenju podataka, koji su šaroliki.

Inflacija se u srpnju propela više od očekivanja, na 3.3%, ali uz naznake slabljenja na tržištu rada. Stopa nezaposlenosti u srpnju se popela na 5.5%.

Statscan je u petak u konačnoj reviziji umanjio i rast BDP-a u prvom tromjesečju, s 3.1% na 2.6%.

Objave na X-u (bivšem Twitteru) sugeriraju rastuće nezadovoljstvo građana suočenih s rastućom krizom životnih troškova.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima