Biznis i ekonomija

Neočekivana kontrakcija kineske industrije | PMI | rujan 2021.

Industrijska zona u kineskom gradu Yantai; Foto: Götz Friedrich/Pixabay

Kineska industrijska aktivnost u rujnu bilježi neočekivanu kontrakciju reflektirajući silinu poteškoća s opskrbom električne energije na sjeveroistoku zemlje.

U četvrtak objavljen službeni Indeks menadžera nabave (PMI) u rujnu je pao u zonu kontrakcije, na 49.6, nakon 50.1 u kolovozu. Nacionalni biro za statistiku (NBS) navodi da je riječ o prvom padu aktivnosti od veljače 2020. godine.

>>>Kina oslobađa naftne rezerve

PMI ljestvica seže od 0 do 100, srednja vrijednost je 50 i označava ‘status quo’, vrijednosti ispod 50 pad (sažimanje), a iznad 50 rast (širenje) aktivnosti u pojedinom sektoru.
Formula:
PMI = (P1 * 1) + (P2 * 0.5) + (P3 * 0)

Varijable:
P1 = postotak odgovara koji javljaju o popravljanju situacije

P2 = postotak odgovora koji javljaju da je stanje nepromijenjeno

P3 = postotak odgovora koji javljaju o pogoršavanju situcije

‘Tehnička recesija’ podrazumijeva dva uzastopna mjeseca kontrakcije ili negativnog gospodarskog rasta.

Objavljeno podaci potvrđuju pritisak na energetski intenzivne industrije.  “U rujnu je, zbog čimbenika poput malog obujma poslovanja u industrijama koje troše mnogo energije, PMI u proizvodnji pao ispod kritične točke,” komentirao je Zhao Qinghe, viši statističar NBS-a, u popratnoj izjavi. “Dva indeksa za energetski zahtjevne industrije … oba su niža od 45.0, što ukazuje na značajan pad ponude i potražnje.”

Nemirne vode

Kina je nakon silovitog oporavka od prvih valova pandemije u posljednjim mjesecima zaplovila u nemirne vode. Industrijsko srce sjeveroistočne Kine trpi akutne nestašice i poteškoće u opskrbi energijom. Sve ozbiljnija situacija uzbunjuje i brine građane dok partijske dužnosnike tjera da tržište normaliziraju “po svaku cijenu”.

>>>Velika nestašica električne energije u industrijskom srcu sjeveroistočne Kine | VIDEO

Goldman Sachs procjenjuje da je zahvaćeno do 44% kineske industrijske aktivnosti zbog čega bi rast bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) na godišnjoj razini mogao oslabiti za 1 postotni bod u trećem tromjesečju i za dva postotna boda u razdoblju od listopada do prosinca. Banka je u utorak u bilješci za klijente navela da prognozu kineskog BDP-a za 2021. godinu smanjuje s 8.2% na 7.8%.

Svjetska tržišta sa zebnjom prate i posrtanje građevinskog titana Evergrande kojeg je insolventnost zatekla pod teretom kolosalnog duga od 305 milijardi dolara.

Pratite nas na Google vijestima

via South China Morning Post