PolitikaPreporučeno

Neočekivana pobjeda socijaldemokrata u Nizozemskoj, Geert Wilders najveći luzer: NOS

Socijalistički spitzenkandidata za predsjednika Europske komisije Frans Timmermans nedavno je boravio u Rijeci u znak podrške SDP-u; Foto: sdp.hr

Izlazne ankete nizozemske javne televizije NOS sugeriraju da su tamošnji Laburisti (PvdA) predvođeni Fransom Timmermansom, kandidatom europskog lijevog centra za predsjednika Europske komisije, neočekivani pobjednici izbora za Europski parlament.

Najveći gubitnik izbora je gorljivi desničar Geert Wilders, odnosno njegova Stranka za slobodu (PVV) koja je izgubila 3 od dosadašnjih četiri zastupnička mjesta.

Stranka je osvojila 5 od ukupno 26 nizozemskih zastupničkih mjesta u EP-u i sa 18 posto osvojenih glasova udvostručila izborni rezultat iz 2014. godine.

>>>Timmermans spreman pomoći hrvatskim brodogradilištima, povećati plaće širom EU

Nizozemski socijaldemokrati tako postaju snažnija sila u EP-u od liberala aktualnog premijera Marka Ruttea čija je “Narodna stranka za slobodu i demokraciju” (VVD) prema izlaznim anketama dobila 14 posto glasova i trećeplasiranih kršćanskih demokrata (Christen-Democratisch Appèl, CDA) koji su u odnosu na prijašnji saziv izgubili jedno zastupničko mjesto i sad ih imaju četiri.

Na četvrtom mjestu je euroskeptični “Forum za demokraciju” (FvD), politički startup Thierryja Baudeta s tri zastupnička mjesta.

Zanimljivo, predizborne ankete su sugerirale da će socijaldemokrati osvojiti tri zastupnička mjesta, a VVD i FvD po pet.

Najveći gubitnik izbora je gorljivi desničar Geert Wilders, odnosno njegova Stranka za slobodu (PVV) koja je izgubila 3 od dosadašnjih četiri zastupnička mjesta.

>>>Nizozemska: gorljivi protumuslimanski populist Wilders ‘nokautiran’ iz EP-a

Izlazne ankete koje za NOS provodi agencija Ipsos imaju standardni potencijal statističke devijacije (pogreške) od 2 posto ili jednog zastupničkog mjesta.