Biznis i ekonomijaPreporučeno

Neočekivani procvat, neravnoteža u uslužnom i proizvodnom sektoru eurozone | PMI

Ilustracija

Prvi podaci Indeksa menadžera nabave (PMI) za europodručje otkrivaju neočekivani rast potrošnje i aktivnosti u uslužnom sektoru u čijoj sjeni slabi potražnja za industrijskim proizvodima.

Združeni PMI indeks S&P Globala, prihvaćen kao dobar indikator generalnog gospodarskog zdravlja, u ožujku je porastao na 54.1, s 52.0 u veljači.

>>>U veljači bodro propinjanje poslovnih aktivnosti u uslužnom sektoru eurozone | PMI

Rezultat je bolji od konsenzusa u očekivanjima analitičara koji su za Reuters prognozirali pad na 51.9.

PMI ljestvica seže od 0 do 100, srednja vrijednost je 50 i označava ‘status quo’, vrijednosti ispod 50 pad (sažimanje), a iznad 50 rast (širenje) aktivnosti u pojedinom sektoru.
Formula:
PMI = (P1 * 1) + (P2 * 0.5) + (P3 * 0)

Varijable:
P1 = postotak odgovara koji javljaju o popravljanju situacije

P2 = postotak odgovora koji javljaju da je stanje nepromijenjeno

P3 = postotak odgovora koji javljaju o pogoršavanju situcije

‘Tehnička recesija’ podrazumijeva dva uzastopna mjeseca kontrakcije ili negativnog gospodarskog rasta.

“Gospodarstvo eurpodručja pokazuje svježe znakove života kako ulazimo u proljeće. Anketa je konzistentna s rastom BDP-a za 0.3% u prvom tromjesečju,” komentirao je glavni poslovni ekonomist S&P Globala, Chris Williamson.

BDP eurozone u ožujku kotira za oko 0.5% bolje nego u istom mjesecu lani, što je u neuobičajeno oštroj suprotnosti s očekivanjima o njegovom padu za 0.1%.

Neravnoteža

PMI koji motri dominantni uslužni sektor ovog je mjeseca skočio na 55.6, s 52.7 u veljači i u poredbi s očekivanjima o njegovom povlačenju na 52.5.

>>>Bodri, bolji od očekivanih podaci sugeriraju bijeg od recesije u europodručju | S&P Global

Puls u proizvodnom sektoru istovremeno je usporio uz pad glavnog indeksa s 48.5 u veljači na 47.1 u ožujku. Analitičari su očekivali rast na 49.0.

“Rast je izrazito neuravnotežen, gotovo u potpunosti nošen uslužnim sektorom, dok je proizvodni naveliko zatajio te se bori zadržati output suočen s padom potražnje,” rekao je Williamson.

U zanimljivom detalju, S&P bilježi da su prosječne cijene sirovina pale prvi put od lipnja 2020. godine, doba u kojem se svijet suočio s prvim valom koronavirusa i zaključavanja.

>>>Industrijska recesija u europodručju | S&P Global

Hlađenje cijena na inputu dobra je vijest za krojače monetarne politike u europodručju jer sugerira popuštanje inflatornih pritisaka na jednom od njihovih ishodišta.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima