Biznis i ekonomijaPreporučeno

Neočekivani rast cijena u Njemačkoj | veljača 2023.

Potrošačke cijene u Njemačkoj u veljači su porasla više od očekivanja ukazujući na postojanost i potencijalno usidrenje inflatornih pritisaka unatoč silovitom stezanju monetarne politike u europodručju.

>>>Prvi pad novčana mase u povijesti eurozone | M1

Prvi, u srijedu objavljeni podaci njemačkog statističkog ureda, Destatisa, bilježe da je s drugim članicama eurozone Harmonizirani indeks potrošački cijena (HICP) u veljači porastao za 9.3% u poredbi s istim mjesecom lani i za 1.0% s mjeseca na mjesec.

Oba su postotka veća od konsenzusa u procjenama i očekivanjima analitičara.

Cijene su u siječnju na godišnjoj razini bile veće 9.2%.

Zazivanje stezanja

Nacionalni statistički uredi jučer su zabilježili i neočekivano prpošnu inflaciju u Francuskoj i Španjolskoj.

Trendovi snaže sokolove Europske središnje banke (ECB) koji drže da treba nastaviti sa stezanjem monetarne politike i poskupljivanjem novca.

Predsjednik Bundesbank i član Upravnog vijeća ECB-a Joachim Nagel u srijedu je i prije izvješća Destatisa rekao da je recentni pad cijena uvjetovan oscilacijama na tržištu energenata koje nemaju učinak na rast cijena u srednjem roku gdje inflacija ostaje značajno viša od ciljanih 2%.

>>>Nove projekcije ECB-a sugeriraju postojaniju inflaciju u eurozoni

“Korak u kamatnim stopama najavljen za ožujak neće biti zadnji,” rekao je Nagel u govoru. “Daljnji značajni koraci kamatnih stopa mogli bi čak biti nužni i nakon toga.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima