Biznis i ekonomijaPreporučeno

Neočekivano i oštro usporavanje gospodarskih aktivnosti u europodručju | lipanj 2024.

Preliminarni indeks menadžera nabave (PMI) S&P Globala (HCOB) koji slovi kao dobro mjerilo gospodarskog zdravlja bilježi neočekivano i oštro usporavanje aktivnosti u europodručju.

Kompozitni indeks za uslužni i proizvodni sektor ovog je mjeseca potonuo na 50.8, sa 52.2 u svibnju, nasuprot očekivanjima o propinjanju na 52.5 u anketama Reutersa.

PMI za dominantni uslužni sektor spustio se s 53.2 na 52.6, te se također našao na suprotnoj strani od očekivanih 53.5.

Proizvodna aktivnost, koja je u negativnom teritoriju, odnosno ispod granice od 50 već gotovo dvije godine, također je usahla sa 47.3 na 45.6, najnižu razinu u posljednjih šest mjeseci. Analitičari su očekivali uzdizanje na 47.9.

“Završava li oporavak u proizvodnom sektoru prije nego što je počeo?” upitao se u bilješci za klijente glavni ekonomist Hamburške komercijalne banke Cyrus de la Rubia. “Sektor usluga nastavlja održavati eurozonu,” dodao je.

U lipnju je u negativni teritorij kliznuo i indeks novih poslova koji se spustio sa 51.6 na 49.2, najnižu razinu u četiri mjeseca.

Indeks koji mjeri gospodarski output urušio se s 49.3 na 46.0.

Industrija je s lipnjem nastavila smanjivati radnu snagu što postojano čini 13 mjeseci zaredom. Indeks zaposlenost spustio se s 47.9 na 47.5.

Popuštanje cjenovnih pritisaka

Za monetarnu politiku Europske središnje banke (ECB) značajno, u lipnju se nastavilo popuštanje inflatornih pritisaka. Indeks izlaznih cijena povukao se sa 54.2 na 53.7, najnižu razinu u posljednje tri godine.

“ECB, koji je smanjio kamatne stope u lipnju, mogao bi se osjećati opravdan podacima o cijenama koji su signalizirali smanjenje pritiska u uslužnom sektoru eurozone. Međutim, HCOB PMI ne daje streljivo za još jedno smanjenje stope … u srpnju,” komentirao je de la Rubia.

Poslovna aktivnost neugodno je iznenadila i u Njemačkoj gdje je lipanj bio najlošiji mjesec od veljače. Složeni indeks potonuo je na 50.6, nasuprot očekivanjima o uzdizanju na 52.7.

Proizvodni PMI koji je u svibnju pokazao znakove oporavka, također je potonuo, sa 45.4 na 43.4.


Povezane vijesti