Biznis i ekonomijaPreporučeno

Neodgovorna Vlada riskira Božić – pjeva baladu o Narayami

U raspravi o “lockdownu” za kojim je posegnula velika većina epidemiološki ugrožene Europe s izuzetkom Hrvatske gdje navodni stručnjaci drže da je on neučinkovit iako je upravo zahvaljujući zaključavanju naša nacija proljetos, u smislu zaraza i smrtnosti, prošla gotovo neokrznuto, postoji uočljiva zajednička crta – spašavanje Božića.

Najavljujući i primjenjujući lokalne ili nacionalne lockdowne, taj je cilj jasno prenesen građanima i građankama u Njemačkoj, Francuskoj i Irskoj.

>>>Merkel traži radikalan i oštar, strateški lockdown u Njemačkoj: COVID-19 | 28. | listopad  

Osobito ga je izravno deklarirala Njemačka. “Cilj je brzo prekinuti dinamiku zaraze, tako da tijekom božićnog razdoblja nisu potrebna dalekosežna ograničenja osobnih kontakata i gospodarskih aktivnosti,” navedeno je u strateškom dokumentu njemačke vlade čiji je sadržaj javnosti bez uvijanja, reklo bi se u direktu, prenijela kancelarka Merkel.

Ufanje da se širenje epidemije može prekinuti prije božićnih blagdana izrečeno je i u Francuskoj, iako s manjim naglaskom, budući da je koronavirus tamošnjoj vladi uskratio manevarski prostor, pa se kao glavni i prioritetni cilj nametnulo spašavanje zdravstvenog i bolničkog sustava.

>>>‘Svi smo u istoj poziciji’: Njemačka i Francuska recidivirale u nacionali lockdown

Riječ je o situaciji u kojoj se nalaze “svi”, pa i Hrvatska, iako “naš ponos”, ministar zdravstva Vili Beroš, to uporno odbija priznati, dok mrmlja o promišljanju u “širim” dimenzijama, podiže šatore, puni mrtvačnice i priprema božićnu osmrtnicu za biznise i ugostitelje.

Izvanredno stanje u Portugalu

Božić je u nedjelju ujutro bio i dio izvanrednog obraćanja javnosti portugalskog premijera Antonia Coste koji je najavio lokalizirane policijske sate u područjima gdje se virus oteo kontroli.

“Ne smijemo imati niti najmanju sumnju da se sve mora učiniti kako bi se suzbila pandemija,” rekao je prema citatu Reutersa. “Ako ne uspijemo, morat ćemo usvajati sve restriktivnije mjere i ugroziti mjesec prosinac.”

>>>‘Lockdown’ usporio dinamiku hospitalizacija, intenzivnog liječenja u Francuskoj

Premijer je nakon pojašnjenja uloga, naveo da će policijski sat od 11 sati navečer do 5 sati ujutro obuhvatit 121 od 308 općina, uključujući glavni grad Lisabon i veličinom drugi grad Portugala, Porto.

Costa je priznao da će novo izvanredno stanje, koje započinje u ponedjeljak i podrazumijeva dvotjedno zaključavanje većine ugostitelja, biti teško za poduzetnike i biznise u sektoru, no ne treba biti osobit gospodarski strateg ili zabrinuti hrvatski poduzetnik da bi se prepoznalo kako je preventivni lockdown sada za ekonomiju i ugostitelje bolji od prisilnog lockdowna u vrijeme adventa.

Hrvatska “balada o Narayami”

Andrej Plenković, Vili Beroš, Davor Božinović i Krunoslav Capak, glavni i (ne)odgovorni arhitekti porazne epidemiološke situacije i sloma zdravstvenog sustava u Hrvatskoj istovremeno se svakoj ideji o “lockdownu” opiru iz petnih žila uz argumente da on ne funkcionira. Riječ je o argumentu od kojeg je u ovim povijesnim trenucima odustala i Švedska koja je u prvom valu epidemije zapjevala “Baladu u Narayami” i virusu dopustila da u ubilačkom pohodu pokosi njezinu stariju populaciju.

>>>Rekordni broj zaraza u RH dva dana zaredom; Plenković: dobro je vidjeti smanjenje dinamike

Švedska je u posljednjim danima snažno stegnula svoje “preporuke”, no lokalni mediji drže da se uslijed porazne situaciji nalazi na putanji prema “lockdownu” na koji poziva rastući broj od eksperimentiranja s ljudskim životima zgroženih i ugroženih građana i političara.

>>>Europski ministri zdravstva traže oštrije mjere, ‘prekid lanca transmisije’

Hrvatski navodni stratezi, dakle, nemaju nikakvo uporište za svoja neodgovorna i, u suštini, ubilačka gledišta i izjave. Naši navodni stratezi ne samo da su na putanji da ugostiteljima, biznisima, građanima i građankama ukradu Božić, već baladu o Narayami pjevaju u realnom vremenu.

>>>Nov, tmuran i mučan rekord – u 24 sata umrle 42 osobe: COVID-19 | 8. studeni | detalji

Comments (6)

  1. […] Neodgovorna Vlada riskira Božić – pjeva baladu o Narayami 08/11/2020 […]

  2. […] >>>Neodgovorna Vlada riskira Božić – pjeva baladu o Narayami […]

  3. […] >>>Neodgovorna Vlada riskira Božić – pjeva baladu o Narayami […]

  4. […] >>>Neodgovorna Vlada riskira Božić – pjeva baladu o Narayami […]

  5. […] >>>Neodgovorna Vlada riskira Božić – pjeva baladu o Narayami […]

  6. […] >>>Neodgovorna Vlada riskira Božić – pjeva baladu o Narayami […]

Comments are closed.