PolitikaPreporučeno

‘Neostarčevićanci vs. poststarčevićanci’ Matije Štahana odnijeli Godišnju novinarsku nagradu HNiP-a

HNiP nagrada

U četvrtak 16. svibnja u Europskom domu u Zagrebu dodijeljena je Godišnja nagrada HNiP-a za novinarstvo. Predsjednica Hrvatskih novinara i publicista gđa. Katja Kušec istaknula je kako smatra velikim uspjehom udruge što je uspjela, uglavnom volonterskim radom, organizirati i dodijeliti nagradu i treći put. Također je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je nagradu dobio mladi publicist Matija Štahan za ambiciozni politološki esej “Neostarčevićanci vs. poststarčevićanci: O kršćanskoj sekularnosti, liberalnom nacionalizmu i budućnosti hrvatske desnice”, objavljen 13. listopada 2018. na portalu Direktno.hr.

Predsjednica ocjenjivačkog suda nagrade, prošlogodišnja dobitnica dr.sc. Tanja Baran, u obrazloženju je naznačila da se radi o idejno svježem, sadržajno bogatom i verbalno razigranom eseju, te kako je Matija Štahan nagrađenim tekstom pridonio inovativnosti u približavanju starih-novih tema čitateljskoj publici.

>>>Hrvoje Krešić kojem je predsjednica pokušala oteti mikrofon novinar godine u izboru HND-a

Prilikom preuzimanja nagrade Matija Štahan zahvalio se Hrvatskim novinarima i publicistima na dodijeli nagrade. U svom se izlaganju također osvrnuo na temu koju je obrađivao u nagrađenom tekstu – suprotstavljenom viđenjima hrvatske društvene i političke scene kroz optike “lijevih” i “desnih” medija, ali i na odnos prema starčevićanskoj misli na onom djelu političkog spektra koji se naziva desnim.

>>>Društvene mreže gube slobodu govora i trpe ideološku cenzuru, HNiP poziva na odgovornost

Matija Štahan (Zagreb, 1992.) polaznik je poslijediplomskog studija komparativne književnosti na Filozofskome fakultetu u Zagrebu, gdje piše disertaciju o raznolikim funkcijama biblijskih motiva u lirskome opusu Boba Dylana. O kulturi i društveno-političkim pitanjima iz demokršćanske perspektive pisao je za niz portala, najviše za direktno.hr, narod.hr, bitno.net i arteist.com. Njegovi tekstovi objavljivani su u Glasu Koncila, a u audio-formi na Trećemu programu Hrvatskoga radija. O temama vezanima uz povijest i teoriju književnosti izlagao je na više znanstvenih skupova, a znanstvene članke objavljuje u Hrvatskoj i inozemstvu, pišu iz HNiP-a.

Matija Štahan i Katja Kušec