Politika

Nepuni mjesec nakon napada Novi Zeland usvojio zabranu poluautomatskog oružja

Nepuni mjesec nakon smrtonosnog napada na džamije u novozelandskom gradu tamošnji su zakonodavci u srijedu usvojili zabranu većine poluautomatskog oružja.

Parlament je restrikciju usvojio sa 119 glasova za i jednim glasom protiv.

Zakon pokriva automatska oružja uobičajeno rezervirana za oružane snage, poput jurišnog AR-15, koji je iskorišten za masovno ubojstvo 50 ljudi u Christchurchu.

“Ja vrlo jasno vidim trenutak u kojem sam znala da ćemo mi biti ovdje, činiti ovo što činimo,” rekla je po rapidnom usvajanju novog zakona novozelandska premijerka Jacinda Ardern. “Ja ne mogu shvatiti kako je oružje koje je izazvalo takvo uništenje i brojne smrti u ovoj zemlji moglo biti nabavljeno legalno”.

>>>Kurz potvrdio financijsku vezu između ubojice iz Christchurcha, Identitarijanskog pokreta

Jedini disident, David Seymour iz desne ACT stranke, u komentaru za lokalne medije kritizira brzinu s kojom su usvojene izmjene zakona i ponavlja niz argumenata uobičajenih za pobornike Drugog amandmana u SAD-u, prenosi Washington Post.

“Premijerka je Zabranom poluautomatskog oružja zakonske vlasnike takvog oružja natjerala da plate cijenu za nešto što nisu učinili,” napisao je Seymour. “U ovom trenutku ne postoji uvjerljiv argument da će zabrana rezultirati težim pristupom opasnom oružju za zle ljude odlučne da ga se domognu”.