PolitikaPreporučeno

Netanyahu u očajničkoj defanzivi nakon potvrde da je IDF pobio svoje civile

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju se našao u očajničkoj defanzivi nakon što su potvrđene vijesti da su Izraelske obrambene snage (IDF) 7. listopada u kaotičnom odgovoru na povijesnu infiltraciju Hamasa pobile još uvijek neutvrđen broj svojih civila.

U sukusu, izraelski vojni piloti i kopnene snage u inicijalnoj reakciji nisu bili u mogućnosti razaznati između svojih naseljenika u okupiranim i pograničnim područjima i militanata Hamasa zbog čega su donosili paušalne i proizvoljne odluke o otvaranju vatre.

Rašomon se u subotu još jednom našao u fokusu nakon što je najstariji izraelski dnevni list Haaretz u svojem online izdanju potvrdio da je IDF ubio i neutvrđen broj mladeži na glazbenom festivalu Supernova.

Grabancijaš je 10. studenog zabilježio inicijalne navode i svjedočanstva o izraelskom pokolju vlastitih civila i vojnika, uključujući videozapis u kojem izraelski helikopter otvara vatru na vozila i pojedince koji su bježali s festivala, kao i zapis oštećenih vozila koji sugerira da su pogođena arsenalom kakav nije u rukama Hamasa.

Haaretz je u subotu potvrdio navode, pozivajući se na prve rezultate policijske istrage koja je utvrdila da Hamas nije imao spoznaja da se održava festival i da je neutvrđeni broj slavljenika ubio IDF.

“Procjenjujemo da je na događanju bilo oko 4400 ljudi, od kojih je velika većina uspjela pobjeći nakon odluke o njegovom prekidanju koja je donesena četiri minute nakon baražne paljbe (izraelskih) raketa,” rekao je iskusniji policijski izvor.

Policija je procijenila da je broj ubijenih na festivalu 364.

Apsurd

Netanyahu je štetu pokušao sanirati u nedjelju kroz apsurdnu objavu na X-u gdje je sugerirao povezanost izraelskih istraga i napisa u izraelskim medijima s reakcijama na iste iz Gaze.

“Danas su palestinske vlasti u Ramali rekle nešto krajnje apsurdno. Porekle su da je Hamas izveo užasan masakr na festivalu prirode u blizini Gaze. Zapravo su optužili Izrael da je proveo taj masakr. To je potpuno preokretanje istine Abu Mazena, koji je u prošlosti nijekao postojanje holokausta, a danas niječe postojanje Hamasovog masakra i to je nedopustivo.

Moj je cilj da dan nakon uništenja Hamasa, svaka buduća civilna uprava u Gazi ne poriče masakr, ne obrazuje svoju djecu da postanu teroristi, ne plaća teroriste i ne govori svojoj djeci da je njihov krajnji cilj u životu vidjeti uništenje i raspad Države Izrael. To nije prihvatljivo i to nije način za postizanje mira,” napisao je Netanyahu u reakciji na objave izraelskih medija, njihovo širenje u okupiranim područjima i širom svijeta.

Propitivanje

Grabancijaš je 13. studenoga izvijestio da veliki broj Izraelaca propituje događanja od 7. listopada, epohalne obavještajne propuste, odnosno ignoriranje upozorenja o neposrednom napadu koje je uputio Egipat, uključujući izravno Netanyahuu.

“Neshvatljive” propuste potom su potvrdili i Amerikanci.

Izrael je neposredno nakon napada tvrdio da nije bio u posjedu bilo kakvih informacija, odnosno lagao.

Uz navedeno, Izraelci propituju i lakoću s kojom su borci Hamasa pregazili jednu od najpomnije nadgledanih granica svijeta i zadršku u reakciji IDF-a čije su snage pokolj u pojedinim kibucima ignorirale gotovo šest sati.

Kako možete vidjeti ispod objave Netanyahua i u dolje priloženim, najpopularnijim reakcijama, u njegovo “preokretanje istine” ne vjeruje gotovo nitko.

Comment here