Biznis i ekonomijaPreporučeno

Netflix ugrabio Spielberga

Netflix Inc i filmski studio Amblin Partners renomiranog redatelja Stevena Spielberga u ponedjeljak su zajednički najavili postizanje sporazuma o produkciji više dugometražnih naslova godišnje kroz sljedećih nekoliko godina.

Oskarom okrunjen redatelj velikih uspješnica kakve su “E.T. the Extra-Terrestrial”, “Schindlerova lista” ili “Spašavanje vojnika Ryana” nastavit će producirati i filmove za Comcastov Universal Pictures s kojim ima odvojen ugovor.

>>>Amazon za 8.45 milijarde dolara kupuje MGM i njegov lukrativni repozitorij filmskih i TV uspješnica

Priklanjanje Spielberga Netflixu donekle je neočekivano. On je u prošlosti izražavao negodovanje zbog generalnog trenda prema paralelnim ili ekskluzivnim premijerama na streaming platformama i u kinima te inzistirao da filmovi koji završe direktno na televiziji ne bi trebali biti nominirani za prestižnu nagradu Akademije.

“Cijeli svoj život proveo sam pokušavajući publici pružiti nešto na velikom, velikom forumu,” rekao je Spielberg za Reuters u 2018. godini. “Volim cijeli osjećaj društvene interakcije … To je vrsta publike s kojom volim razgovarati.”

>>>Apple TV+ rastućoj listi regrutiranog talenta dodao i velemajstora Scorsesea

U osvrtu na postignuti sporazum, on je u izjavi naveo da su razgovori s jednim od izvršnih direktora Netflixa, Tedom Sarandosom, pokazali “kako je obilato jasno da imamo tu čudesnu priliku da zajedno pričamo nove priče i dolazimo do publike na nove načine”.

Dionici nisu naveli financijske detalje dogovora.

>>>Disney+ osvojio 100 milijuna pretplatnika, najavio pregršt visokokvalitetnog sadržaja

Netflix u tekućoj godini namjerava objaviti više od 70 filmova, od kojih su pojedini nakratko prepušteni kinima. Kompanija je od utemeljenja u 1997. godini izrasla u apsolutnog svjetskog prvaka streaming usluga s gotovo 209 milijuna pretplatnika širom svijeta.

Pratite nas na Google vijestima