PolitikaPreporučeno

Netransparentna crkva godišnje uživa više od milijardu kuna proračunskog novca: Peović

Katarina Peović; Foto: Hina multimedija/YouTube

Predsjednička kandidatkinja Katarina Peović pozvala je u srijedu na raskid Vatikanskih ugovora jer smatra da se njima grubo krši sekularnost Hrvatske, a na godinu se iz državnog proračuna za Katoličku crkvu izdvaja više od milijardu kuna, dok Vlada tvrdi da nema novca za povećanje plaća medicinskim sestrama.

“Broj ravnatelja vjeroučitelja se u osnovnim školama u posljednjih sedam godina više nego udvostručio, što ukazuje na paralelnu vlast, nikakvu odgovornost i preuzimanje upravljanja.”

Katarina Peović

>>>Predsjednica u Imotskom ‘zazvala Božji blagoslov na sebe, na svoj život i rad’: župnik Kutleša

“Ta je svota i puno veća od milijardu kuna jer se izdvaja i putem netransparentnih davanja lokalne uprave i samouprave. Tako je Milan Bandić, primjerice, iz proračuna Grada Zagreba izdvojio pola milijuna kuna za seljenje jednog križa par metara po Hipodromu”, rekla je kandidatkinja Radničke fronte i Socijalističke radničke partije Katarina Peović ispred zgrade Hrvatske biskupske konferencije.

Za Vatikanske ugovore rekla je da su potpisani bez javne rasprave, protivno temeljnim demokratskim standardima.

>>>Pokret za sekularnu Hrvatsku pozvao na odvajanje crkve od države, reviziju vatikanskih ugovora

Ocijenila je da raskidanje tih ugovora neće biti lagan proces, no Hrvatska bi trebala, umjesto sluganske politike, početi voditi međunarodnu suverenu i autonomnu politiku u korist države, ekonomije i naroda jer se  “o stvarnim svotama koje se izdvajaju za Crkvu može samo nagađati budući da Crkva ne podnosi financijska izvješća”.

“Paralelna vlast”

Ustvrdila je i kako Vlada neodgovorno laže kada tvrdi da nema novca za povećanje plaća proračunskim korisnicima jer je  “Hrvatska prema plaćama na samom dnu Europe, dok je po izdvajanjima za Crkvu na samom vrhu”.

>>>‘Computus’ o Uskrsu i druga poganska trivija

“Kada medicinske sestre i tehničari izlaze na ulice i s razlogom se bune jer nemaju dobre plaće, Vlada im odgovara da nema novca, no treba reći da to nije istina. Svaki svećenik u bolnici ima veću plaću od medicinske sestre koja se brine i o 20 pacijenata”, istaknula je Peović.

Osvrnula se i na asistente u nastavi koji ne dobivaju honorare te ustvrdila da su, istodobno, svi vjeroučitelji u školama plaćeni i da se za njih 3000 izdvaja više od 240 milijuna kuna. Pritom vjeroučitelji ne odgovaraju državi koja ih plaća, nego Crkvi.

>>>Plenković razgovarao s predstavnicima Crkve o kvalitetnoj socijalno-kulturno-obrazovnoj suradnji

“Vjeroučitelji u školama ne samo da dobivaju plaću iz proračuna, već lakše od redovnih nastavnika napreduju u zvanju i postaju ravnatelji škola – broj ravnatelja vjeroučitelja se u osnovnim školama u posljednjih sedam godina više nego udvostručio, što ukazuje na paralelnu vlast, nikakvu odgovornost i preuzimanje upravljanja”, upozorila je Peović.

Sučeljavanje promašeno zbog svjetonazorskih pitanja

Jučerašnje sučeljavanje predsjedničkih kandidata na HRT-u ocijenila je “totalnim promašajem” zbog pretjerane fokusiranosti na svjetonazorska pitanja budući da predsjednik sudjeluje u kreiranju vanjske politike.

“Koliko god sam se trudila u svom nastupu vraćati fokus na našu poziciju na periferiji Europe, te se teme ipak nismo dotakli”, rekla je.

>>>Miletić pozvao Bozanića da se suzdrži od ‘političkog agitiranja’

Dodala je kako joj je sam kontekst debate bio neugodan jer je u njoj sudjelovao čovjek “koji je taj dan izjavio da bi pomilovao osuđenika koji je odgovoran za ubojstvo 43 civila”, aludirajući na izjavu kandidata Miroslava Škore da će, ako postane predsjednik Republike, pomilovati osuđenog ratnog zločinca Tomislava Merčepa.