Biznis i ekonomijaPreporučeno

Neugodan pad njemačke industrijske proizvodnje i izvoza u travnju: Destatis

Njemačka je u travnju zabilježila neugodno snažan pad industrijske proizvodnje i izvoza na mjesečnoj razini, otkrivaju u petak objavljeni podaci federalnog statističkog ureda Destatis.

Proizvodnja je u travnju prema sezonski prilagođenim podacima pala za 1.9 posto, analitičari su za AP prognozirali pad od 0.5, a za Reuters od 0.4 posto.

Izvoz se istovremeno u odnosu na ožujak smanjio za 3.7 posto u kontrakciji kakva nije zabilježena od kolovoza 2015. godine.

Njemačka ekonomija je u trećem kvartalu prošle godine zaronila u negativni teritorij (-0.2%), da bi u četvrtom stagnirala. Rast je u prvom tromjesečju 2019. iznosio 0.4%.

Kretanje njemačkog BDP-a

Bundesbank u novom izvješću objavljenom u petak očekuje godišnji rast BDP-a od 0.6% u 2019., čitav postotak manje od prijašnje prognoze iz prošlogodišnjeg studenog. Umanjenja je i prognoza za iduću  godinu, s 1.6% na 1.2%.

Industrija u Njemačkoj i europodručju ove godine bilježi postojanu recesiju što izaziva zabrinutost krojača politike ECB-a i ekonomskih analitičara jer se dugotrajna slabost industrijskog sektora može preliti u uslužni.

Njemačka industrija je u recesiji (indicirano vrijednostima ispod 50 bodova) od početka godine

“Nema sumnje da je start njemačke ekonomije u drugom kvartalu razočaravajući, što opravdava oprezni stav Europske središnje banke,” napisao je u bilješci za klijente Carsten Brzeski iz ING-a. “Ona sad treba još snažniju domaću potražnju u svibnju i lipnju kako bi se izbjegao povratak u recesijski teritorij.”

>>>Naša ponuda da bankama plaćamo za uzimanje novca ne bi trebala postati trajni instrument: Nowotny

Andrew Kenningham iz Capital Economics u svojim opažanjima za klijente dodaje: “Pad industrijske proizvodnje u travnju dodatni je dokaz da se Njemačka nije riješila problema koji su je pogodili prije gotovo godinu dana i da je ekonomija oštro usporila u drugom kvartalu. Njemačka industrija se još uvijek bori s domaćom potražnjom i nepovoljnim vanjskim kretanjima, uključujući slabost globalne trgovine, usporavanje potrošnje domaćinstava i regulatornu zbrku u automobilskom sektoru,” odvagnuo je Kenningham i dodao da ne očekuje održivo poboljšanje situacije u skorije vrijeme.