PolitikaPreporučeno

Neumoljiva Francuska uskratila ‘svjetlo na kraju tunela’ Sjevernoj Makedoniji, Albaniji

Čelnici zemalja članica Europske unije nisu se suglasili oko prijedloga da se otpočnu pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i nakon duge i burne rasprave protekle noći nisu usvojili nikakve zaključke o proširenju.

“Nedonošenje odluke nije na razini povijesne odgovornosti EU-a”

Andrej Plenković

Čelnici se nisu uspjeli ni dogovoriti oko nacrta zaključaka u kojima bi rekli da se odluka odgađa do proljeća sljedeće godine do sastanka na vrhu koji će Hrvatska organizirati u svibnju u Zagrebu, a da se Komisiju zaduži da do siječnja predloži reformu cijelog procesa proširenja.

Zasad nije jasno hoće li se u zaključcima po završetku dvodnevnog samita spomenuti da se o tome raspravljalo i da će se toj temi čelnici vratiti na svom sljedećem sastanku na vrhu.

>>>Pendarovski o pristupnim pregovorima: Što da ja kažem građanima? Kad će to svjetlo na kraju tunela?

Sve zemlje osim Francuske podržavaju otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom, koja je zbog toga čak pristala promijeniti i službeno ime zemlje, a nisu pomogla ni upozorenja Parizu da bi ta blokada mogla ugroziti mirovni proces između Srbije i Kosova, presuditi makedonskoj proeuropskoj vladi i još više izložiti tu regiju utjecaju Rusije.

Manji dio članica, poput Danske i Nizozemske, ima određene rezerve prema otvaranju pregovora s Albanijom.

Finsko predsjedništvo je ranije ovoga tjedna na sastanku ministara za europske poslove predlagalo da se te dvije zemlje razdvoje, kako bi barem Sjeverna Makedonija dobila zeleno svjetlo, ali ni to nije prošlo jer većina članica smatra da obje zemlje zaslužuju početak pregovora. Ali, to malo vrijedi jer je za svaki korak u procesu proširenja potrebna suglasnost svih zemalja članica.

Žaljenje

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i njegova bugarska kolegica Ekaterina Zaharieva izrazili su u petak žaljenje zbog impassea i ocijenili da bi dugoročna odgoda bila štetna.

“Jako nam je žao da jučer nije postignut dogovor o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom”, kazao je šef hrvatske diplomacije dodajući da se premijer Andrej Plenković “snažno borio i zagovarao” otvaranje pregovora.

I Hrvatska i Bugarska, nastavio je ministar, podržavaju nastavak politike proširenja EU-a te jačanje stabilnosti i sigurnosti europskog susjedstva, bez obzira na trenutni kontekst koji je nakon jučerašnjeg Europskog vijeća  i dalje neizvjestan.

>>>93 posto Albanaca želi u EU

Podsjetio je i da su šefovi diplomacija Hrvatske, Bugarske, Rumunjske i Grčke potporu otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom dali na sastanku održanom na marginama Opće skupštine UN-a u rujnu.

Zaharieva je na konferenciji za novinare ponovila da su se Plenković i bugarski premijer Bojko Borisov na samitu Europskog vijeća do kraja borili da se ti pregovori otvore.

To je “jako bitno za naše dvije zemlje jer je to naše susjedstvo”, rekla je te ocijenila da bi dugoročna odgoda bila “povijesna pogreška”.

>>>Picula ohrabrio crnogorsku javnost na putu prema Uniji

“Nadam se da odgoda neće biti dugoročna i da će se ti pregovori otvoriti. Biti će to povijesna pogreška ako se pregovori ne otvor u kraćem roku”, kazala je Zaharieva koja se nalazi u svom prvom posjetu Zagrebu.

Premijer Plenković je u Brexullesu komentirao da  “nedonošenje odluke nije na razini povijesne odgovornosti EU-a”.