PolitikaPreporučeno

Neumoljivi ‘štedljivci’ igraju bunker u Bruxellesu: pregovori o europskom proračunu  

Lideri Europske unije nakon noći probdjevene u bilateralnim razgovorima, pregovorima i konzultacijama u petak pokazuju znakove umora ali ne i dogovora.

“Važno je konačno dobiti brojku koja bi se trebala distribuirati,” rekao je novinarima u gluho doba noći frustrirani češki premijer Andrej Babiš dok je izlazio iz sjedišta EU-a u Bruxellesu.

>>>Plenković i ‘Prijatelji kohezije’ u Pragu traže novac ‘Kluba škrtaca’: VFO

Reuters doznaje da su razgovori pokazali svu silinu nepomirenih gledišta, pa dio dionika traži više novca za borbu protiv “klimatske krize”, dio za čuvanje europskih granica, dio za kohezijsku politiku i poljoprivredne poticaje… dok dio poziva na suočavanje sa zbiljom i rupetinom u proračunu od 75 milijardi eura koju je izlaskom ostavila Velika Britanija.

Babiš je sugerirao da je bogata “Štedljiva četvorka” – Austrija, Nizozemska, Danska i Švedska koje u proračun uplaćuju više nego što primaju – kroz noć bila neumoljiva u zahtjevu da gornja granica za uplatu u proračun bude 1% nacionalnog dohotka (BND) i pokazala malo volje da nadoknadi proračunski gubitak izazvan brexitom.

“U petak… ako te zemlje nastave inzistirati, ja mislim da nema smisla nastaviti summit,” rekao je o izostanku napretka Babiš.

>>>Rutte krenuo u proračunske pregovore s jabukom i bigorafijom Chopina: mi Nizozemci vrlo smo škrti

“Bilateralni (susreti) su trajali zauvijek. Ali se čini da se stvari nisu pomakle, štedljivi nastavljaju inzistirati na svojoj poziciji,” rekao je jedan diplomat u petak ujutro za Reuters. “Pozicija štedljivaca nije se pomaknula niti centimetar,” potvrdio je europski dužnosnik.

Lideri su razgovore o proračunu nastavili u petak u 10  sati.