FunPreporučeno

Nick Cave brani danas ‘nepodobne stihove’ od političke i ine korektnosti

Nick Cave; Foto: 3r4n d4x l0nk3r/YouTube

Legendarni australski stihoklepac i umjetnik Nick Cave rado komunicira s obožavateljima kroz svoju stranicu “The Red Hand Files” gdje je ovih dana odgovorio na zanimljivo pitanje Gavina iz Dublina.

Fan je od Cavea zatražio gledište o pjesmi “Papa Won’t Leave You, Henry” objavljenoj u 1992. godini koja uključuje stih “pederičina u korzetu s kosturom kita vuče kurac po mom obrazu”.

“Radije bih ostao upamćen po pisanju nečeg uznemirujućeg ili uvredljivog, nego bio zaboravljen zbog pisanja nečeg beskrvnog i bljutavog,”

“Jeste li sretni s očuvanjem lirike kao proizvodom svoga vremena, i štujete li originalni sadržaj?” upitao je Gavin.

>>>Morrissey: svi preferiraju svoju rasu, znači li to da su svi rasisti?

“Ovih dana, neke od mojih pjesama se osjećaju pomalo nervozno. One su poput djece koja se veselo igraju na školskom igralištu, samo da bi im bilo rečeno kako imaju neku odvratnu fizičku deformaciju,” napisao je u reakciji Cave. “No, koji bi tekstopisac prije trideset godina mogao predvidjeti da će budućnost izgubiti smisao za humor, osjećaj za razigranost, smisao za kontekst, nijansu i ironiju i pasti u ruke neprestano razjarenog kruga ljudi s uskim interesom (krugodrk na hredditu). Kako smo to mogli znati?”.

Cave u odgovoru potom bespoštedno i “s ljubavlju” brani “božanske pjesme koje imaju vlastitu dušu.”

“Koliko god bile manjkave, duše pjesama moraju biti zaštićene pod svaku cijenu. Mora im biti dopušteno da postoje u svom svojem nesnosnom užasu, nezlostavljane od strogih zagovornika” političke i ine korektnosti.

>>>Nick Cave brani slobodu Morrisseya

“Ako se mora primijeniti kažnjavanje, onda kaznite stvaratelje, a ne pjesme. Mi to možemo podnijeti. Radije bih ostao upamćen po pisanju nečeg uznemirujućeg ili uvredljivog, nego bio zaboravljen zbog pisanja nečeg beskrvnog i bljutavog,” zaključio je maestro.