Biznis i ekonomijaPreporučeno

Nijemci nastavljaju dominirati listom najpoželjnijih poslodavaca, na četvrtom mjestu Rimac

Foto: MojPosao

Tko su najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj i koji su razlozi njihove atraktivnosti otkriva šesnaesto po redu istraživanje* o poslodavcima prvog izbora, koje provodi MojPosao. U istraživanju provedenom tijekom 2019. i 2020. godine sudjelovalo je gotovo 20.000 ispitanika.

Jedanaestu godinu za redom prvo mjesto zauzela je tvrtka dm-drogerie markt d.o.o. s 13,57% bodova. Na drugo mjesto popeo se MÜLLER TRGOVINA ZAGREB d.o.o. s 3,91% bod, ispred LIDL-a d.o.o. koji je ove godine na trećem mjestu s 3,89% boda,. Rimac Automobili d.o.o. su i ove godine na četvrtom mjestu s 3,70% bodova.

MojPosao

Značajniji napredak u odnosu na prošlu godinu ostvarila je tvrtka KAUFLAND HRVATSKA komanditno društvo za trgovinu koja je s dvadesetog mjesta prošle godine, došla na 13. mjesto.

Ove godine su se po prvi puta među 20 najatraktivnijih poslodavaca našli INFOBIP d.o.o. za informatičke usluge, koji je odmah skočio na 11. mjesto te Zagrebački Holding na dvadesetoj poziciji.

Plaća nije presudan faktor atraktivnosti poslodavca

Presudni razlog atraktivnosti poslodavca prvog izbora, kao i prošle godine, su harmonični odnosi na radnom mjestu koje je ocjenom 5 ocijenilo više od trećine ispitanika (38%).

Sigurnost radnog mjesta nalazi se na drugom mjestu (za 35% ispitanika je sigurnost radnog mjesta presudan razlog atraktivnosti). Na trećem mjestu nalazi se socijalna odgovornost poslodavca (32%). Najmanje je ispitanika, kao i prošle godine, kao presudni faktor atraktivnosti navelo priliku za hijerarhijsko napredovanje, njih svega 19%, ispred kojeg je i ove godine image tvrtke u poslovnom svijetu (27%).

>>>Zagrebačka pivovara nagrađena za izgradnju imidža, privlačenje i zadržavanje zaposlenika

Unatoč uvriježenom mišljenju da je visina plaća glavni razlog atraktivnosti nekog poslodavca, s poslodavcima prvog izbora to nije slučaj. Naime, visina plaća i ostale materijalne beneficije presudan su faktor atraktivnosti za 27% ispitanika čim se taj razlog nalazi tek na šestom mjestu faktora atraktivnosti.

Ispitanicima kojima je dm-drogerie markt d.o.o. poslodavac prvog izbora, kao presudan faktor atraktivnosti tog poslodavca ističu visinu plaće i ostale materijalne beneficije. MÜLLER trgovina ZAGREB d.o.o. je atraktivan poslodavac najviše zbog harmoničnih odnosa na radnom mjestu te sigurnosti radnog mjesta, dok je LIDL HRVATSKA d.o.o. poželjan poslodavac prvenstveno zbog sigurnosti radnog mjesta.

Raspodjela top poslodavaca po spolu, dobi, radnom statusu, obrazovanju i regiji

I muškarcima i ženama je najatraktivnija tvrtka dm-drogerie markt d.o.o. s razlikom da je upravo ta tvrtka nešto atraktivnija ženama (16,6%) nego muškarcima (7,6%).

Ako nastavimo usporedbu atraktivnosti tvrtki ovisno o spolu ispitanika, doznajemo da se ženama je na drugom mjestu MÜLLER trgovina Zagreb d.o.o., koja se muškarcima nalazi tek na sedmom mjestu. Na drugom mjestu liste najpoželjnijih tvrtki prema odabiru muškaraca nalazi se kompanija Rimac Automobili d.o.o., a na trećem LIDL d.o.o.

>>>Porsche: imamo vjeru u Rimca i stoga smo povećali udjel na 15.5%

Neovisno o stupnju obrazovanja ispitanika, tvrtka dm-drogerie markt je najpoželjniji poslodavac. No, ako krenemo dalje niz listu, primjećujemo da postoje razlike u rangiranju poslodavaca ovisno o stupnju obrazovanja sudionika istraživanja. Tako su ispitanici sa srednjom stručnom spremom na drugo mjesto svoje liste stavili Muller d.o.o., a na treće LIDL d.o.o. Na drugo mjestu liste kreirane od strane osoba s visokom i srednjom stručnom spremom pozicionirala se tvrtka Rimac Automobili d.o.o.

Gledajući prema radnom statusu, dm-drogerie markt je poslodavac prvog izbora za sve skupine ispitanika. Drugo mjesto među zaposlenima te onima koji se još školuju na zauzima Rimac Automobili, dok nezaposleni ispitanici na drugo mjesto većinom biraju  LIDL d.o.o.

>>>Valamar Riviera zaposlila 7.000-tog radnika, najavila novčane nagrade

Među ispitanicima svih dobnih skupina gotovo da i nema razlike u pogledu poslodavca prvog, drugog i trećeg izbora. Na prvom mjestu svima se nalazi dm-drogerie markt. Najmlađim ispitanicima na drugom je mjestu Rimac Automobili, dok je ispitanicima ostalih dobnih skupina na drugom mjestu Müller trgovina Zagreb. Sve dobre skupine su na treće mjesto stavile LIDL.

I kada je u pitanju regija iz koje dolaze ispitanici, dm-drogerie markt i dalje drži tron, a nema niti većih odstupanja u preostala dva najatraktivnija poslodavca, LIDL i MÜLLER, osim u Istri i Kvarneru gdje je na drugo mjesto skočio Valamar.

Zagreb i Zagrebačka županija

Građani Zagreba i okolice su na drugo, odnosno treće mjesto svojih lista postavili tvrtku Rimac Automobili i Müller trgovinu Zagreb, iza kojih na četvrto mjesto dolazi Atlantic Grupa. U top deset u ovoj regiji ušle su INFOBIP i Zagrebački Holding d.o.o.

Dalmacija

Za ispitanike iz Dalmacije, osim vodećeg dm-a, tu su MÜLLER i LIDL. U top deset u Dalmaciji ušao je i Trgovački lanac Tommy.

Istra i Kvarner

Valamar Grupa d.d. nalazi se na visokom drugom mjestu liste najpoželjnijih poslodavaca ispitanika s područja Istre i Kvarnera, odmah iza nedodirljivog dm-a. Također, stanovnici ovih regija nerijetko kao najpoželjnije poslodavce navode tvrtke Jadran Galenski Laboratorij, INFOBIP te Maistra d.d., kojih u ukupnom poretku nema u top deset.

Sjeverna Hrvatska

Za stanovnike Sjeverne Hrvatske na vrhu liste najpoželjnijih se, uz neprikosnoveni dm, nalaze i LIDL i MÜLLER. Među top deset poslodavaca nalaze se i BIPA, ali i Zaba.

Središnja Hrvatska

Poslodavac prvog izbora za ispitanike Središnje Hrvatske je dm, dok je na drugom mjestu LIDL d.o.o. Na trećem mjestu nalazi se MÜLLER iza kojeg slijedi Rimac Automobili. Na popisu najpoželjnijih za središnju Hrvatsku našla se i tvrtka Podravka.

Istočna Hrvatska

Prema mišljenju stanovnika Istočne Hrvatske, najatraktivniji poslodavci su dm, LIDL d.o.o., MÜLLER i HEP d.d.

Petina građana radi za svog poslodavca iz snova

Trenutno kod svog poslodavca prvog izbora radi 21% ispitanika.

Svega 14% ispitanika koji su izjavili da rade kod svog poslodavca prvog izbora često razmišlja o promjeni poslodavca, dok ih čak 43% uopće ne razmišlja o promjeni. Za razliku od njih 61% ispitanika koji ne rade kod svog poslodavca prvog izbora često razmišlja o promjeni poslodavca, dok ih svega 4% uopće ne razmišlja o promjeni.

MojPosao