PolitikaPreporučeno

Nimalo bezazlena saslušanja, ocjenjivanje povjerenika od 30. rujna do 8. listopada: EP

Čelnici Europskog parlamenta dogovorili su u četvrtak datume saslušanja predloženih povjerenika Europske komisije pred nadležnim parlamentarnim odborima, a raspored po kojem će se saslušanja odvijati bit će poznat za tjedan dana.

Zasad je jedino poznato da će saslušanja započeti 30. rujna, a završiti 8. listopada te da će zadnji dan biti saslušano troje izvršnih potpredsjednika. Novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavila je sastav i strukturu svoje ekipe povjerenika u kojoj će biti osam potpredsjednika, među kojima i tri izvršna potpredsjednika. To su Nizozemac Frans Timmermans – izvršni potpredsjednik za ekološka pitanja, Dankinja Margrethe Vestager – izvršna potpredsjednica za digitalna pitanja te tržišno natjecanje i Latvijac Valdis Dombrovskis – izvršni potpredsjednik za ekonomska pitanja.

>>>Sastav i ustroj Komisije Ursule von der Leyen: detalji

Njih troje bit će saslušano u utorak 8. listopada, a redoslijed saslušanja ostalih članova Komisije bit će utvrđen na sljedećem sastanku Konferencije predsjednika EP-a, u sljedeći četvrtak, 19. rujna.

Tada će se odlučiti pred kojim parlamentarnim odborom i kada će biti saslušani svi ostali predloženi članovi Komisije.

Europski parlament na plenarnoj sjednici može odbaciti cijelu Komisiju, ali ne može pojedine kandidate za povjerenike.

“Predloženi povjerenici bit će suočeni s podrobnim javnim propitivanjem njihovih vještina i prikladnosti te sposobnosti i spremnosti da se bave problemima građana i provedu program koji je izabrana predsjednica Ursula von der Leyen predstavila u Europskom parlamentu u srpnju”, izjavio je predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli.

Prema objavljenom rasporedu, prvi dan 30. rujna popodne obavit će se dva saslušanja. Zatim, 1., 2., i 3. listopada bit će po dva saslušanja ujutro, popodne i navečer, a 7. listopada dva popodne i jedno navečer.

Instant ocjenjivanje

Nakon svakog saslušanja odmah će se održavati sastanci predsjednika i koordinatora raznih parlamentarnih odbora na kojem će se ocjenjivati nastupi kandidata za povjerenike. Konferencija predsjednika parlamentarnih odbora 15. listopada će ocijeniti ishode svih saslušanja i dostaviti svoje zaključke Konferenciji predsjednika. Konferencija predsjednika donosi konačne procjene i odlučuje koji su kandidati zadovoljili i za koje traže novo saslušanje ili za koje traže nove, alternativne kandidate. To bi se trebalo dogoditi 17. listopada na Konferenciji predsjednika.

Bude li potreba za dodatnim saslušanjem ili saslušanjem alternativnih kandidata, to će se organizirati 14. i 15. listopada.

Glasovanje o cijeloj Komisiji predviđeno je 23. listopada na plenarnoj sjednici u Strasbourgu i ako sve prođe u redu, nova Komisija preuzima dužnost 1. studenoga. U suprotnom, sadašnja Komisija nastavlja raditi dok se ne dovrši proces izbora novog sastava Komisije.

Europski parlament na plenarnoj sjednici može odbaciti cijelu Komisiju, ali ne može pojedine kandidate za povjerenike. Ako na saslušanju netko od kandidata ne zadovolji zastupnike, novoizabrana predsjednica može tražiti zamjenskog kandidata ili pak riskirati i ići na plenarno glasovanje s mogućnošću da padne cijela ekipa.

Kod ocjenjivanja kandidata često veliku ulogu igra stranačka pripadnost. Nekako se uobičajilo da ako ne prođe netko iz redova Europske pučke stranke, onda će pasti netko među socijaldemokratskim kandidatima.

Prijašnje, potencijalne odbijenice  

Saslušanja pred parlamentarnim odborima nisu bezazlena. Europski zastupnici su prvi put odbacili jednog kandidata za povjerenika 2004. godine, kada je Jose Manuel Barroso sastavljao ekipu u svom prvom mandatu. Stradao je Talijan Rocco Buttiglione zbog svojih izjava o homoseksualcima i pravima žena. Tada je također zamijenjena i latvijska kandidatkinja Ingride Udre, a mađarskom kandidatu Laszlu Kovacsu zamijenjen je resor i umjesto povjerenika za energiju postao je povjerenik za porezna pitanja.

Pet godina kasnije, 2009. godine u drugoj Barrosovoj Komisiji, nije prošla bugarska kandidatkinja za humanitarnu pomoć Rumjana Želeva, kojoj su zastupnici pronašli sukob interesa i vrlo slab nastup na saslušanju.

Pri sastavljanju Junckerove Komisije 2014. nije prošla Slovenka Alenka Bratušek, koja je nakon slabog nastupa na saslušanju sama odstupila, a slovenska vlada je onda imenovala Violetu Bulc.

Kod ocjenjivanja kandidata često veliku ulogu igra stranačka pripadnost. Nekako se uobičajilo da ako ne prođe netko iz redova Europske pučke stranke, onda će pasti netko među socijaldemokratskim kandidatima.

>>>Von der Leyen garantira EU minimalac, parlamentarno zakonodavstvo i opušteniju fiskalnu politiku

Kao kandidati koji bi mogli imati najviše problema na saslušanju spominju se Mađar Laszlo Troscanyi (EPP), kandidat za povjerenika za proširenje i susjedstvo, Rumunjka Rovana Plumb (S&D), kandidatkinja za povjerenicu za promet i Francuskinja Sylvie Goularad (RE – Obnovimo Europu, liberali), kandidatkinja za unutarnje tržište i obrambenu industriju.

Troscanyi je u mađarskoj vladi od 2014. do 2019. bio ministar pravosuđa, a njegovu su ministarskom mandatu uvedene promjene u pravosuđu koje su nailazile na kritike u EU-u.

Rumunjka Rovana Plumb, povjerenica za promet, dolazi iz vladajuće socijaldemokratske stranke PSD, čiji je vođa Liviua Dragnea završio u zatvoru zbog zloporabe vlasti. Bila je ministrica za europske fondove, a 2017. je optužena za korupciju ali je istraga zaustavljena jer su joj zastupnici odbili skinuti imunitet.

Francuskinja Goulard je prije više od dvije godine dala ostavku na mjesto ministrice obrane nakon što je pokrenuta istraga da je njezina stranka zlorabila sredstva Europskog parlamenta, dok je ona bila zastupnica.