PreporučenoTech

‘Nitko ne želi biti zamorac’: otpor cijepljenju u SAD-u stiže iz neočekivanog tabora

Iznenađujući broj liječničkog, skrbničkog i drugog medicinskog osoblja u Sjedinjenim Državama odbija cijepljenje protiv koronavirusa, izvještava Associated Press.

Trend je uočljiv u svim dijelovima zemlje, u domovima za starije i nemoćne i u manjoj mjeri u bolnicama. U pojedinim je područjima tri tjedna nakon početka kampanje cijepljenje odbilo do 80% osoba čija se djelatnost smatra prioritetnom.

>>>Europljani zaziru od cjepiva | ankete

“Mislim da nitko ne želi biti zamorac,” rekao je 42-godišnji liječnik Stephen Noble, kardiotorakalni kirurg u Portlandu u Oregonu koji je odgodio cijepljenje. “Na kraju dana, kao čovjek od znanosti, ja samo želim vidjeti što pokazuju podaci. I dajte mi potpune podatke.”

Stormy Tatom, 30-godišnja medicinska sestra iz Texasa specijalizirana za intenzivnu njegu, kaže da cijepljenje za sad odgađa “zbog nepoznatih dugoročnih nuspojava.”

“Mislim da najmanje polovica mojih kolega jednako promišlja,” rekla je.

>>>Žene u Americi nervoznije i nesklonije cijepljenju od muškaraca | anketa

Uznemireni fenomenom otpora među stručnim kandidatima za cjepivo, pojedini su upravitelji bolnica posegnuli za različitim poticajima, od plaćanja parkinga do besplatnog doručka. Pojedine su savezne administracije zaprijetile da će cjepivo rezervirano za medicinske radnike podijeliti drugima.

>>>Dvije doze dvije priče: svjedočanstva sudionika u kliničkim ispitivanjima cjepiva za covid

Američka Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) ovog su tjedna javili da su alergijske reakcije na mRNK-a cjepiva protiv koronavirusa 10 puta učestalija nego kod cjepiva za gripu, no stručnjaci ističu da je takva učestalost još uvijek mala te ne bi trebala obeshrabriti cijepljenje.