PolitikaPreporučeno

Nitko ne zna na što zastupnici EP-a troše mjesečni doplatak od 4.778 eura

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola; Foto: Alain Rolland/EP

Stručnjak za zlouporabe u Europskoj uniji još je jednom javno osudio opći izostanak transparentnosti u Općim dodacima za troškove (engl. General Expenditure Allowance – GEA) zastupnika u Europskom parlamentu čija je osnovna plaća 9.808.67 eura.

Nicholas Aiossa, zamjenik direktora Transparency Internationala EU, u razgovoru s The Brussels Times podsjeća da zastupnici na raspolaganju imaju i 4.778 eura mjesečno za pokrivanje raznovrsnih troškova, no novac pritom troše u skladu s “širom kulturom nekažnjavanja”, odnosno bez nadzora.

Službeno, GEA je “namijenjena pokrivanju troškova u EU zemlji u kojoj je zastupnik izabran za takve stvari kakve su troškovi ureda, telekomunikacija i pošte, i kupnju, operiranje i održavanje IT opreme.”

Aiossa tvrdi, a drugi izvori već desetljećima potvrđuju, da u principu i u praksi ne postoji baš nikakva kontrola nad GEA novcem koji se zajedno s plaćom uplaćuje izravno na račun zastupnika i europske porezne obveznike godišnje košta 40.421.880 eura.

>>>Kaili, korupcija i koferi s novcem u ‘srcu europske demokracije’

“Mi ne znamo na što zastupnici troše svoje GEA. Ali znamo da ga troše. 705 zastupnika u Parlamentu zna kako troše svoje dodatke i to je to,” rekao je.

Dvostruki standardi

Aiossa je činjenicu da zastupnici, koji su često brzi u kritici drugih zemalja zbog navodnog nedostatka transparentnosti, jednostavno odbijaju otkriti na što troše svoje doplatke nazvao “vrhunskom ironijom”.

“To govori o dvostrukim standardima Europskog parlamenta,” rekao je. “Možete li zamisliti da bi zastupnicima bilo ugodno potrošiti 40 milijuna eura kohezijskih fondova bez računa? Naravno da ne možete. Ali je njima skroz ugodno s ovim aranžmanom.”

>>>Ukupna zastupnička ‘crkavica’ od oko 100 tisuća kuna mjesečno i još 9 činjenica o izborima za EP

Stručnjak je rekao da zastupnici generalno pokazuju širok animozitet prema bilo kakvoj reformi GEA-e, no da je okosnica otpora “Biro”, odnosno glavno izvršno tijelo Europskog parlamenta koje formiraju predsjednik Parlamenta, 14 potpredsjednika i pet savjetodavnih “kvestora”.

“Vidio sam puno interesa od građana i različitih grupa i dionika o ovom pitanju,” rekao je Aiossa. “Ali sam vidio jako malo interesa za bilo kakvu reformu od Europskog parlamenta, s izuzetkom usvajanje mnogo neobvezujućih rezolucija koje kroz godine parlamentarni Biro instruiraju na reformu GEA.”

The Brussels Times piše da je komentar zatražio od službenog press tima Parlamenta, ureda predsjednice Roberte Metsole i svake od vodećih parlamentarnih grupa.

>>>Metsola najavila interne protukorupcijske mjere

Na upit su odgovorili samo Zeleni/EFA uz napomenu da je njihova grupa svjesna netransparentnosti te je stoga usvojila dodatne politike i nadzor kako bi osigurala da zastupnici GEA doplatak koriste za primjerene inicijative i troškove.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima