PreporučenoTech

‘Nizak rizik’ od XBB.1.5 za opću populaciju | ECDC

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) u petak je objavio sažetak inicijalne procjene rizika od nove podinačice koronavirusa “Omikron XBB.1.5 SARS-CoV-2”.

>>>Apsolutni izostanak kliničkih ispitivanja novih cjepiva protiv covida

Stručnjaci su procijenili da je ukupni rizik povezan sa širenjem soja za opću populaciju nizak, iako može biti umjeren ili velik za ranjive pojedince, starije osobe i osobe oslabljenog imuniteta.

“Matematičko modeliranja ECDC-a ukazuje da bi XBB1.5 mogao postati dominantan u Europskoj uniji i Europskom gospodarskom prostoru (EU/EEA) nakon jedno do dva mjeseca,” navodi se u priopćenju.

>>>Komisija dobila ovlasti za proglašavanje izvanrednog stanja u zdravstvenoj krizi

“Podinačica XBB1.5 trenutno je prisutna samo na vrlo niskim razinama u EU/EEA, ali bi mogla postati dominantna u EU/EEA u sljedećih nekoliko mjeseci,” rekla je Andrea Ammon, direktorica ECDC-a.

“U svjetlu navedenog, ECDC preporučuje provođenje odgovarajućeg testiranja i sekvenciranja, povećanje cijepljenja protiv COVID-19 i jačanje mjera za prevenciju i kontrolu infekcija. Trebalo bi razmotriti i nefarmaceutske intervencije poput ostanka kod kuće kada ste bolesni, rada na daljinu, dobre ventilacije unutarnjih prostora i odgovarajuće upotrebe maski za lice.”

>>>Švedska ukida preporuku cijepljenja za dobne skupine od 12 do 17 godina | COVID-19

Iz centra su naveli da u procjeni soja postoji nekolicina nepoznanica i da bi se ona u dolazećim mjesecima mogla izmijeniti uslijed prikupljanja više dokaza.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima