Biznis i ekonomijaPreporučeno

Njemačka bilježi najveću inflaciju cijena hrane u povijesti praćenja podataka

Foto: Bloomberg/Destatis

Inflacija u Njemačkoj u ožujku se povukla uslijed proljetnog popuštanja pritiska na cijene energenata ali je i nadalje ostala krepkija od očekivanja nukajući Europsku središnju banku (ECB) na nastavak stezanja monetarne politike.

S drugim članicama Europske unije harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP) u ožujku se u poredbi s istim mjesecom lani povećao za 7.8%, pokazali su u četvrtak objavljeni preliminarni podaci njemačkog statističkog ureda, Destatisa.

>>>Neočekivani rast cijena u Njemačkoj | veljača 2023.

Cijene su na mjesečnoj razini, u poredbi s veljačom, porasle za 1.1%.

Analitičari u anketama Reutersa istovremeno su očekivali HICP od 7.5% na godišnjoj i 0.8% na mjesečnoj razini.

Eurostat će prve podatke za šire europodručje koje s ulaskom Hrvatske broji 20 članica objaviti u petak.

“Još uvijek je malo ili nimalo znakova da je započeo bilo kakav dezinflacijski proces izvan cijena energije i roba,” komentirao je lider makro istraživanja pri ING-u, Carsten Brzeski.

>>>Inflacija u Njemačkoj na razinama neviđenima od Drugog svjetskog rata

Izvještaj Destatisa otkriva da je gotovo svo povlačenje uvjetovano cijenama energenata koji su u ožujku bili tek 3% skuplji nego u istom mjesecu lani kada se tržište našlo u inicijalnom šoku od ruske invazije na Ukrajinu koja je započela 24. veljače.

Rekordni rast cijena hrane

Prema neharmoniziranom indeksu cijene su u ožujku u Njemačkoj porasle za 7.4% na godišnjoj i 0.8% na mjesečnoj razini.

Za poredbu, godišnja stopa u siječnju i veljači iznosila je 8.7%.

“Neće govoriti o prekretu trenda s veljače na ožujak, ali je smanjenje snažno,” komentirao je u četvrtak njemački ministar gospodarstva Robert Habeck na marginama Kanadsko-njemačke konferencije o energiji u Berlinu. “Ako se ovaj trend nastavi, mi ćemo normalizaciju cijena energije vidjeti u dolazećim mjesecima.”

Drugi komentatori, političari i analitičari, istovremeno izražavaju nevjericu zbog rasta cijena hrane koje su u ožujku u poredbi s istim mjesecom lani bile veće za rekordnih 22.3%.

>>>‘Nešto se upravo lomi’ | nestabilnost financijskog sustava potpirila bojazan od recesije

Dobro potkovan njemački poslovni novinar Holger Zschäpitz u objavi na Twitteru bilježi da je riječ o najvećoj stopi u povijesti praćenja relevantnih podataka.

Užarena jezgra

Zahvaljujući prošlogodišnjoj bazi i divljanju cijena energenata inflacija s proljećem kopni širom europodručja no od središnjih banaka pažljivo motrena jezgra iz koje su isključene nepostojane cijene hrane i energije nastavlja ključati sugerirajući ukopavanje inflatornih pritisaka.

>>>ECB poskupio zaduživanje za 0.5%, prepoznao ‘povišenu razinu nesigurnosti’

Njemački statistički ured ne objavljuje brojke o temeljnoj inflaciji no Commerzbank procjenjuje da je ona u ožujku iznosila 5.9% u poredbi s 2% u srednjem roku koje cilja ECB.

Središnjicu u takvim okolnostima brine da su se vrtoglave cijene energenata ukorijenile u šire gospodarstvo kroz učinke drugog kruga što može dovesti do stagflacije, odnosno povratne i nezdrave sprege između rasta plaća i inflacije.

>>>Masivni štrajk paralizirao Njemačku | VIDEO

“Značajan rast u troškovima rada trebao bi temeljnu inflaciju zadržati pošteno iznad 2% i tako ECB potaknuti da kamatne stope poveća još najmanje dvaput,” odvagnuo je iskusniji ekonomist  Commerzbank, Ralph Solveen.

Slična je očekivanja o još dvije runde poskupljivanja po 25 baznih bodova (0.25%) iznio i Brzeski, uz uvjet da “aktualna bankarska kriza ostane obuzdana”.

>>>Švicarska uložila trećinu BDP-a u spas Credit Suisse, smirila tržišta

Ovomjesečne insolventnosti američkih banaka i dramatično iskupljenje Credit Suisse jasan su podsjetnik da poskupljenje novca u financijskom sustavu donosi danak.

“Sa svakim novim povećanjem stopa raste rizik da će se nešto slomiti,” rekao je Brzeski.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima