Biznis i ekonomijaPreporučeno

Njemačka burza predlaže širenje DAX-a na 40 kompanija

DAX/Logo

Njemački indeks Blue chip dionica (DAX) trebao bi povećati broj izlistanih kompanija s 30 na 40, dok bi se uvjeti za uvrštavanje trebali postrožiti, predložio je u ponedjeljak Deutsche Börse, istovremeno pozivajući na smanjenje broja kompanija s osrednjom (Mid-Cap) kapitalizacijom sa 60 na 50 (.MDAXI).

“Nije tajna da bih osobno pozdravio širenje DAX 30 na DAX 40,” rekao je predsjednik uprave Deutsche Börse, Theodor Weimer.

Operater je od investitora i drugih dionika također zatražio input i konzultacije oko snaženja pravila o korporativnom upravljanju nakon skandala s Wirecardom koji je otkrio da je vrijednost jedne od najcjenjenijih kompanija na DAX-u obična “fikcija”.

>>>Wirecard leti s Deutsche Börse po novom, ubrzanom postupku – DAX

Burza je stoga predložila da se s indeksa bez zadrške brišu kompanije koje na vrijeme ne dostave kvartalne rezultate. Dokazana profitabilnost bila bi jedan od značajnih kriterija za uvrštenje.

Investitori svoja gledišta i sugestije mogu podijeliti do 4. studenoga nakon čega će se objaviti rezultati konzultacija kako bi se dogovorene izmjene mogle primijenjeni do 23. studenoga, objavljeno je na službenim stranicama burze.