Biznis i ekonomijaPreporučeno

Njemačka čvrsto odbacila američko narušavanje europske suverenosti, sankcije za Sjeverni tok 2

Njemački vicekancelar i ministar financija Olaf Scholz u subotu je “čvrsto odbacio” američko nametanje sankcija tvrtkama uključenima u projekt Sjeverni tok 2 čiji je cilj isporuka ruskog plina u Europu bez pasaža kroz Ukrajinu. “Takve sankcije su ozbiljno uplitanje u unutarnje poslove Njemačke i Europe i njihovu suverenost. Mi to čvrsto odbacujemo,” rekao je Scholz za njemačku televiziju ARD.

>>>Trump prijeti sankcijama za Sjeverni tok 2: ‘mi štitimo Njemačku od Rusije’

SAD ulaz na europsko tržište traži preko LNG terminala u Hrvatskoj i tranzit kroz 12 zemalja u Inicijativi tri mora koju kao svoju predstavlja hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Ministar je rekao da neće posegnuti za protumjerama i izrazio spremnost na neposluh.

“Sada je na kompanijama uključenima u izgradnju cjevovoda da donesu svoje odluke. Nama je jasno da mi nećemo prihvatiti nametanje takvih sankcija i mi ćemo to jasno poručiti američkoj vladi,” rekao je.

>>>Njemački dužnosnik: Europa se mora pripremiti za sankcije, otvoreni trgovinski rat sa SAD-om

Grupa kompanija koje sudjeluju u Sjevernom toku 2 u subotu je rekla da projekt namjerava završiti “što je prije moguće” nakon što je švicarsko-danska kompanija Allseas izvijestila da prestaje s aktivnostima polaganja cjevovoda.

Američki predsjednik Donald Trump je zakon koji uvodi sankcije tvrtkama uključenima u projekt potpisao u petak.

>>>Američki senat idući tjedan o zaštiti europske energetske sigurnosti, sankcijama za Sjeverni tok 2

SAD ulaz na europsko tržište traži preko LNG terminala u Hrvatskoj i tranzit kroz 12 zemalja u Inicijativi tri mora koju kao svoju predstavlja hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Europska komisija i Vlada RH predviđaju da će terminal nositi gubitke kroz svoj čitav životni vijek, odnosno do 2040. godine.

>>>These aren’t the LNG terminals you’re looking for: javna rasprava o energetskom i klimatskom planu

Sjeverni tok 2 financiraju Uniper SE, Engie SA, Royal Dutch Shell Plc, OMV AG i BASF SE Wintershall u partnerstvu s ruskim Gazprom PJSC-om koji pokriva polovicu od 9.5 milijardi eura vrijednih investicija.

>>>‘Više milijardi dolara’ podrške SAD-a za Inicijativu tri mora

Ruski plin je u prosjeku 30 posto jeftiniji od američkih ponuda a Europa uvozom iz Rusije pokriva oko trećinu svojih potreba. Kapacitet Sjevernog toka 2 je 55 milijardi kubičnih metara godišnje.

Grabancijaš/Reuters