Biznis i ekonomijaPreporučeno

Njemačka izdala ‘rano upozorenje’ o nestašici plina | rat u Ukrajini

Foto: Pixabay

Njemačka je u srijedu izdala “rano upozorenje” o mogućem izvanrednom stanju u opskrbi prirodnim plinom. Vlasti su rekle da poduzimaju mjere za slučaj remećenja ili prekida opskrbe iz Rusije.

Procjena stiže u očekivanju primjene novog mehanizma plaćanja energenta u ruskoj nacionalnoj valuti koji je najavio predsjednik Vladimir Putin.

>>>Rusija uzvraća udarac, prijeti naftnim šokom

Grupa sedam najrazvijenijih nacija, uključujući Njemačku, u ponedjeljak je odbila zahtjev Rusije za plaćanje u rubljima.

Reuters piše da je “rano upozorenje” prvi od tri stupnja u sustavu uzbunjivanja Njemačke i kao takav ne podrazumijeva državni intervencionizam.

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck u izjavi je naveo da je opskrba zasad sigurna i da regulatori i drugi dionici pažljivo motre tržišne operacije.

>>>‘Zabrinjavajuće’ razine plinskih rezervi u Njemačkoj

“Svejedno, mi moramo povećati mjere predostrožnosti i biti spremni za eskalaciju od strane Rusije. S deklaracijom ranog upozorenja sazvan je krizni tim,” napisao je ministar.

Dionici, koji uključuju članove njegova ministarstva, regulatore i operatore u mrežnoj opskrbi, pažljivo će motriti situaciju “kako bi, ukoliko bude potrebno, implementirali dodatne mjere za povećanje sigurnosti opskrbe.”

>>>Biden proglasio embargo na rusku naftu, ‘dramatičan’ rast cijena motornih goriva u Uniji izvjestan

Klaus Mueller, rukovoditelj Bundesnetzagentura koji regulira njemačke mreže, na Twitteru je objavio da je cilj ranog upozorenja izbjegavanje pogoršanja opskrbe. On je industriju i potrošače pozvao da se pripreme za “sve scenarije”.

Tri krizna stupnja

Njemački “Izvanredni plan za plin” ima tri stupnja, navodi Reuters.

Prva, danas okinuta razina, predstavlja rano upozorenje temeljeno na naznakama da bi moglo doći do izvanrednog stanja u opskrbi. Drugi stupanj podrazumijeva remećenje opskrbe ili izvanredno visoku potražnju koja ruši uobičajeni ekvilibrij tržišta ali se još uvije može popraviti kroz tržišne intervencije i mehanizme.

>>>Njemačka najavila 200 milijardi eura ulaganja u energetski suverenitet

Zadnji, treći stupanj, predviđa situaciju u kojoj slobodno tržište nije uspjelo odgovoriti na krizu pa Bundesnetzagentur mora odlučiti kako, gdje i u kojim količinama iskoristiti preostale zalihe.

Zaštita potrošača

Plan definira da u slučaju nestašice prva trpi industrija, na koju se trenutačno odnosi četvrtina potražnje u Njemačkoj.

“To znači gubitak industrijske proizvodnje, gubitak opskrbnih lanaca,” izjavio je u nastupu za ARD televiziju Leonhard Birnbaum, glavni direktor njemačke energetske grupe E.ON. “Tu zacijelo govorimo o jako teškim štetama.”

>>>Cijena dnevne uvozne kvote ruskog plina za EU u mjesec dana skočila s 259 na 689 milijuna €

Plan definira da su kućanstva druga na udaru, dok su bolnice, domovi za skrb i druge institucije javnog sektora za specijalne potrebe zadnje.  

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] je komentirao i proglašenje prvog stupnja uzbune u opskrbi energentima, uz ocjenu da bi Njemačka trebala dokinuti svoju ovisnost o ruskom tržištu, potencijalno uz […]

Comments are closed.